2013. május 12., vasárnap

Spanyolország



 

A spanyol nemzeti bank közlése szerint 2012-ben 40 ezer lakás elkobzására került sor a tulajdonosok kölcsöntérítése hiányában, ebből 32.500 állandó lakóhelyül szolgált. Ehhez hozzáadódik a bírósági eljárással kilakoltatott családok száma: 75.500 ítélet, vagyis 16 ,7%-kal több a 2011-es rekordévnél is.

A lakosság felháborodása növekszik, hiszen a kilakoltatottaknak a lakás elhagyása mellett folytatniuk kell a kölcsön visszatérítését. Az emberi drámák következtében megnőtt az öngyilkosságok száma ebben az országban, ahol az aktív korú lakosságból minden negyedik munkanélküli. Számos szerveződés folyik a kilakoltatások megakadályozására, ezek közül egyik legjelentősebb a PAH, amely februárban mintegy 50 spanyol városban szervezett tüntetést is, és a képviselőkhöz címzett petíciója (a kilakoltatás ellen és a fizetésképtelenek adósságának eltörlésére) már 1,4 milliónyi aláírást kapott.

A Néppárt képviselői múlt csütörtökön elfogadtak egy törvényt, mely – a lakosság követelésétől messze – a leginkább rászorulók kilakoltatását két évre függeszti fel.  A feltételek igen szigorúak, csak a fizetési hátralék büntetőkamataira vonatkoznak (ezek nagyon magasak Spanyolországban), és csak bíróság számára teszi lehetővé   a kilakoltatás felfüggesztését, ha a kölcsönszerződésben visszaélésre alkalmas záradék mutatható ki.

A két fő szakszervezeti tömörülés, az UGT és a CCOO a törvényszöveg visszavonását követeli, mivel  az «botrányos módon a bankokat favorizálja és csak elmaszkírozza azt, hogy minden tovább folyjon úgyanúgy, mint eddig». A 2008-as válság óta 350 000 a kilakoltatások száma.

(2012 márciusi adatok) Spanyolországban a 18-34 év közötti fiatalok száma 10 millió 423 798 fő. Hivatalos adatok alapján havi nettó bevételük átlaga (ideértve a munkanélkülieket is) 824 euró, a dolgozóké átlagosan 1318 euró.  

A munkanélküli jövedelemhez mindenkinek 72 havi előzetes munkaviszonyt és járulékfizetést kell felmutatni ahhoz, hogy a max. 24 havi ellátásban részesüljön. Kalkulálása a korábbi bértől és családi helyzettől függ, a maximális havi 1397,83 (azon keveseknek, akik korábban elérték a 3262,50 € fizetést).

A http://www.retraite-etranger.fr/c/cout-de-la-vie-en-espagne összehasonlítása alapján egy lakást bérlő nyugdíjas párnak az élet Spanyolországban havi 1890 euróba kerül, míg Franciaországban pedig 2012 €-ba).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.