2013. május 12., vasárnap

A G7 pénzügyminiszterei még «jobban» akarják folytatni


 


Pénteken összeült a világ 7 legjelentősebb gazdasági hatalommal rendelkező országának pénzügyminisztere, nyilatkozatukban kimondva: "Mindnyájan egyetértünk a középtávú (költségvetési) konszolidáció fontosságában".

A portugál kormány sietett kijelenteni, hogy a múlt héten közölt újabb szigorú megnyirbálásokhoz tartja magát.

Szlovéniában csütörtökön fogadta el a kormány azt a programját, amellyel elkerülheti a «nemzetközi segítséget» – ahogy mondja – "őrizve teljes szuverenitását ugyanakkor megfelelve az EU kritériumainak". Ahhoz, hogy évente egymilliárd eurót  felszabadítson,  adókat emel és 100%-ban privatizálja közvagyont: az NKBM bankot, a Telekom telekommunikációs céget, az Adria Airways légitársaságot, Ljubljana repülőterét, a Zito mezőgazdasági-élelmiszeripari termelést. A hét hete hatalmon lévő Bratusek-kormány a parlament által leváltott J.Jansa helyére került.

Pénteken a spanyol nemzeti bank bejelentette, hogy  2012-ben 40.000 lakást kobzott el, az igazságszolgáltatás 75.500 kilakoltatást rendelt el. A 2008-as válság óta 350.000 a kilakoltatások száma. A kormány pedig az oktatásban évente 3 milliárd eurós megtakarítást fog végrehajtani.

Ugyanezen a napon a lengyel képviselők rábólintottak a LOT légitársaság állami többségi részvényeinek eladására a  Lufthansának.

Ugyancsak pénteken a magyar kormány jelentette be költségvetése 800 millió eurós csökkentését,  hogy az ország ellen folyó túlzott mértékű deficit miatti eljárás megszűnjön. A deficitcsökkentés a csatlakozási feltétel egyik követelése volt.   

Jacob Lew, amerikai pénzügyminiszter még ezen a napon biztatott: "Európának jobban kell csinálnia".
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.