2013. május 15., szerda

Európai Unió


A Pew Research Center közvéleménykutatása alapján megállapítható, hogy az EU népszerűsége jelentősen csökkent az utóbbi években.  


A mintavételben nyolc európai ország  7.600 állampolgára vett részt (az Egyesült Királyság, Franciao., Németo., Olaszo., Spanyolo., Görögo., Lengyelo. és Cseho.)  Az EU javára csak 45 százalékuk nyilatkozott előnyösen, míg 2012 ugyanez a szám még 60 % volt.

A válság által sújtott déli országokban a negatív érzéseket fokozzák «az északi országok követelte megszorítások», a közvélemény itt úgy találja, hogy az európai integráció meggyöngítette őket főként gazdasági téren. De a németek és franciák is azt gondolják, hogy Brüsszelnek sokkal kevesebbet kellene beavatkozni a tagországokban.

Az európaiak leginkább országuk állami adósságai miatt nyugtalankodnak, a népesség többsége a leépítések helyett pluszbefektetéseket szeretne inkább a gazdaság fellendítésére.    

A válság kedvez a sztereotípiák újratermelődésének. A németek egyre kevésbé népszerűek, «irgalmatlanok», mondja a megkérdezettek többsége, bár a franciák és németek ezt Angliára mondták ki.

Azonban, ha fokozódó antieurópai érzés eredete a gazdaság, az egyben a  kiutat is megjelöli.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.