2013. május 17., péntek

Paraziták



Az államháztartás bruttó, maastrichti adóssága a GDP 82,2 százalékán állt, és 23 340 milliárd forintot tett ki 2013 első negyedévének végén – derül ki az első negyedévi előzetes adataiból, amelyeket pénteken tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Tavaly a negyedik negyedévben az államadósság még a GDP 79,2 százalékán állt.

Az államháztartás 642 milliárd forint, a GDP 2,3 százalékának megfelelő hiánnyal zárt, amiből a harmadik negyedévi deficit 240 milliárd forintot tett ki, és a negyedéves GDP 3,7 százaléka volt.

Az adósságot az első negyedévben a nettó hitelfelvétel 491 milliárd forinttal, a forint gyengülése 468 milliárd forinttal növelte.

2011 harmadik negyedéve óta nem járt ilyen magasan az államadósság, amely a GDP-hez viszonyítva a tavalyi negyedik negyedévben még csak 79,2 százalékot tett ki, egy negyedévvel korábban pedig 78,4 százalék volt.

 
Együtt mentünk be, együtt jövünk ki – jelentette ki Hende Csaba védelmi miniszter a Washington Times című konzervatív napilapnak arra a kérdésre válaszolva, hogy a magyar harcoló alakulatok meddig maradnak Afganisztánban, miután az amerikai erők jövőre kivonulnak onnan. "De nem fogjuk otthagyni Afganisztán máról holnapra" – tette hozzá interjújában a miniszter.

Magyarország afgán katonákat képez ki és őrzi a kabuli repülőteret nemzetközi elkötelezettsége részeként, hogy stabilitást vigyen a tálib lázadók ellen harcoló és hírhedten ingatag térségbe – írta Embassy Row című állandó rovatában James Morrison.

Hende, aki a héten Washingtonban tárgyalt, a lapnak a NATO-szövetség Afganisztán utáni jövőjéről nyilatkozott. "Nem kétséges, hogy az afganisztáni misszió befejeződése felveti a kérdést, hogy merre menjünk tovább" – mondta a miniszter.

Orbán Viktor szerint a világnépesség 8 százaléka él csak Európában, de a világon kifizetett összes szociális juttatás felét itt folyósítják, ez a rendszer pedig fenntarthatatlan.

Európa jelenlegi problémáinak jellemző vonása a gyengülő versenyképesség - állapítja meg Orbán Viktor a Euromoney májusi kiadásának Magyarországról összeállított ismertetőjében. A miniszterelnök a Londonban szerkesztett nemzetközi gazdasági-pénzügyi folyóirat mellékletében kifejti: Európa a világnépesség 8 százalékát és a globális termelés 25 százalékát adja, viszont a világon összesen kifizetett szociális juttatások 50 százalékát Európában folyósítják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.