2013. május 7., kedd

A német szociáldemokrata párt eltávolodása a Szocialista Internacionálétól


 


A német Focus vasárnapi száma jelenti, hogy néhány hónappal a szeptemberi törvényhozói választások előtt, az SPD távolodik a szocialista-szociáldemokrata-munkáspártokat tömörítő SZI-tól. Az SPD pedig ennek egyik  legfontosabb pártja,  Willy Brandt elnökölte 1976-tól 1992-ig.

Az SPD jelenlegi vezetője, Sigmar Gabriel ezzel magyarázza: «Meg kell állapítanunk, hogy a Szocialista Internacionálé az utóbbi években semmi választ nem tud adni a pénzügyi piacok túlzásai és egyéb globális gondok kihívásaira». Az SPD volt vezetője, Hans-Jochen Vogel szerint pedig az SZI egyszerűen elnémult.

Teljes szakításról nincs szó – abban az értelemben, hogy az SPD ffolytatja tagdíja fizetését, de csökkentett mértékben. Az összejöveteleken is részt vesz, de csak mint megfigyelő. 

Ezen felül pedig az SPD konkurens szervezet létrehozását  kezdeményezi «Progresszív Szövetség» névvel, melyet Lipcsében máj. 22-én alapítanának. Legalább 50 ország szervezeteit várják, többek között a svéd, norvég, angol és holland pártokat. Sigmar Gabriel,szerint: «hálózatot akarunk, amely magvalósítja azt, amit az SZI nem tud megtenni, vagyis globális keretű szociáldemokrata vitaplatformot».
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.