2013. május 6., hétfő

Minihírek









Bangladesh: A Rana Plaza bűncselekmény színhelye.

Igazságot!







Már bizonyos, hogy Dhakában a Rana Plaza épület ápr. 24-i összeomlásakor annak öt konfekcióüzemében több mint 580 dolgozó maradt a romok alatt holtan. A munkások számos tiltakozó menetet szerveztek, a tulajdonosok pedig a munka újrafelvételének megtagadása esetén fenyegetik őket. Csak a dolgozók független szakszervezetei megléte biztosíthatja a biztonságos munkavégzést! A cégek szerte a világon olyan országokat keresnek, ahol az alacsony munkaerőárak mellett a dolgozói szervezetek is gyengék, és szabályok pedig nem is léteznek…







Ötödik hete sztrájkolnak Hong Kongban a dokkerek. A munkáltatók most a lock-outtal próbálkoznak, vagyis a dolgozókat munkahelyüktől távoltartani igyekeznek.  Ahhoz, hogy a munkások győzni tudjanak, a mozgalmat ki kell szélesíteni nemzetközi szinten, ahol a Hutchinson, Cosco, HIT vállalatok működnek.

 Küldjetek szolidaritási üzenetet!




Indonézia: A Nestlé dolgozóinak győzelme:
kollektív szerződés
 
 











A panjangi Nestlé dolgozónak harca a kollektív szerződés jogáért 2007-ben kezdődött. A vállalat mindenféle taktikát megpróbált, közöttük az elbocsátást is.
A múlt héten 6 év után végül a dolgozók elérték, hogy legyen kollektív szerződésük, ideértve a jobb munkakörülményeket is.
Az elbocsátott dolgozók sorsa ismeretlen előttünk.










2013 május 1. Harc, szigorítás, megtorlás 


A tőkés társadalom válsága intezívebbé vált. A különböző országok munkásosztályának problémái hasonlóak,  a világ proletárjainak egysége soha nem volt ennyire nyilvánvaló. Május elsején szerte a világban tüntetések, megmozdulások zajlottak – hol békésen, hol erőszakos támadásnak kitéve, mint Isztambulban, ahol a rendőrség támadta meg a  jogaikért menetelőket. Párizsban pedig a fasisztoid erők is leszálltak az utcákra, hogy soviniszta-rasszista nézeteiket hirdessék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.