2013. január 19., szombat

A háborúcsinálók aktivizálódtak ismét


Maliban a jan. 10-i francia katonai beavatkozás óta már 100 halottja van a bombázásoknak, közöttük legalább 11 civil lakos. Az ENSZ-ben a «terrorizmus» megsemmisítésére kieszelt intervenció az imperialista nagyhatalmak stratégiájának része a nemzetközi nagytőke érdekeinek érvényesítésére. Már a múlt évben világosan kirajzolódtak a bekövetkezett támadás körvonalai. A nagyhatalmak rettentően «aggódtak» az afrikai nők sorsa és a saria esetleges bevezetése miatt az iszlám harcosok által elfoglalt területen. Természetesen ez fontos kérdés, emberileg védhetetlen, politikailag elfogadhatatlan, de egy szó nem sok, annyi sem esik Mali feldarabolásáról, ásványi kincseiről, geostratégiai jelentőségéről…

Észak-Mali szeparatista és iszlamista fellendülését a líbiai háború tette lehetővé, melyben szintén súlyos felelősségük van a nyugati nagyhatalmaknak és nemzetközi intézményeiknek. Kadhafi fizikai megsemmisítése után a fegyveres arzenál gondtalanul átszivárgott Maliba, ahogyan előre látható is volt.

Nézzük meg, mit is jelent az Al Kaida és az iszlám terror elleni harc, amellyel igazolják a franciák EU-val támogatott beavatkozását! Ha csakugyan erről van szó, a múlt évben miért kellett legyengíteni a mali hadsereget, fegyverembargót bevezetni, gazdasági szankciókat alkalmazni Mali (lakosai!) ellen? Ürügyként a márc. 22-i katonai puccs szolgált, de a teljes lakosság vált tússzá, 650 milló eurós hiány keletkezett ennek következtében, számos üzem bezárt, vagy elbocsátott több tucat tízezres munkástömeget érintve – s eközben az alapvető élelmiszerek ára észtveszejtően megugrott.

A Nyugat részéről micsoda aljas képmutatás zajlik az iszlám szélsőségesekkel kapcsolatban is! Ezek a csoportok ugyanazok, amelyeket szoros együttműködésben Líbiában légicsapásokkal védtek, amelyek a felkelők mellett Szíriában az USA, Franciaország és Nagy-Britannia támogatását élvezik! A katari nyugatbarát rendszer a francia hadsereg hírszerző felelősei szerint már most tárgyal a Totallal a Szahel alatti olajkitermelés jogáról. Ugyanez a Katar küld az észak-mali iszlamistáknak fegyvert és pénzt!

Az USA hadseregének vezetése máris bejelentette, hogy 2013-ban az Africom (az általa létrehozott katonai központ) rendelkezésére bocsát egy komplett brigádot, 3200 katonát. Vajon hol fogják bevetni őket, mind a 35 afrikai államban? Peter Pham, az Africom tanácsosa, tőkespecialista, vállalkozó (és jónéhány «nemzetközi szervezet» tagja) szerint : «az Africomnak kell megvédenie a kőolajhoz és egyéb stratégiai ásványkincshez való hozzájutásunk lehetőségeit. Ebbe beletartozik az is, hogy más országok, mint Kína, India, Japán vagy Oroszország bejutását megakadályozzuk».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.