2013. január 17., csütörtök

Sztrájk a dél-afrikai platinabányákban 14 ezer munkahely felszámolásának bejelentése után


 


 

Három, a platina-kitermelésben világelső dél-afrikai bánya alkalmazottai sztrájkba fogtak jan. 15-én este, miután munkáltatóik bejelentették 14 ezer munkahely megszüntetését. Közöttük van az Amplats is, mely részvényeinek 80 %-a az angol-amerikai American Platinium konglomerátumé. A bezárásra szánt bányák előtt összegyűlt sztrájkolókat szorosan felügyeli a rendőrség és a bányabiztonsági őrző-védő szolgálat.

Dél-Afrikában található a platinakincs 80 %-a, melyet főképpen katalizációs eszközök gyártására használnak. Az Amplats azzal igazolja elbocsátásait, hogy az autóipar válsága következtében a platina világpiaci ára csökkent, így a kitermelés gazdaságossága is. De a bejelentés után a tőzsdéken – félve a hiánytól – emelkedésbe csapott a platina ára, mely három hónapja nem állt még ilyen magasan...

A bezárandó- bányák többsége a 2012 őszén folytatott nagy sztrájk helyszínén található.  Jan. 15-re a szakszervezetekkel megbeszélést terveztek, azonban a brutális bejelentés a bérből élők azonnali reakcióját váltotta ki.  

A legnagyobb szakszervezeti konföderáció, a (a kormánytag) COSATU, amely a nagy sztrájkot nem támogatta, most azt kéri a sztrájkolóktól, hogy függesszék fel munkabeszüntetésüket és adjanak kétnapos haladékot az  Amplatsnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.