2013. január 29., kedd

Nemzetközi információk




 
109.sz. (478) –2013. jan. 25.

 
A Nemzetközi Egyetértés koordinációjának 2013.jan.8-9-i ülése Algírban


Az ülés néhány nappal a francia csapatok mali intervenciója előtt történt. Ugyanekkor a munkásszervezetek (regionális és globális kormányzatba) integrálása érdekében egyre nagyobb a nyomás, mely fokozza az ellenállást is. Mindez aláhúzza a «Háború és kizsákmányolás elleni nyilatkozat» aktualitását, melyen a Nemzetközi Egyetértés létrehozása is alapul.

 1/ – A háborúellenes küzdelmet illetően: az ülés idején a béke és a nemzeti szuverenitás elleni veszély erősött, ami a Parti des travailleurs-rel és az UGTA-val tartott algíri konferenciát is motiválta 2011 decemberében.

A nemzetek diszlokációját okozó politika, melyet Afganisztánban, Irakban, Pakisztánban folytattak és Líbiát szaggatta darabokra, ma Szíriában szabadult el és Malira koncentrál. A Maliban bekövetkezendő katonai intervención keresztül az észak-afrikai államok, elsősorban Algéria integritását veszik célba. Egy második sürgős tanácskozásra is szükség van.

2/ – Fontos vitát folytattunk a munkásmozgalom helyzetéről. A 102-es nemzetközi munkaügyi konferencia (Genf, 2013 júniusa) rendkívül fontos lesz, mivel a társadalmi párbeszéd, a kormányzás, a szervezetek integrálódásának problémái kerülnek terítékre. A koordináció a javaslatokat rögzítette, saját 20. találkozóját is meg fogja tartani az ILO konvencióinak tiszteletbentartása, a szervezetek függetlensége érdekében. Két társunk javasolja, hogy az ILO jelentésének közzéadásakor ezen a bázison szülessen vitaindító.

Vitánk következtetése: az IMF, a kormányok, a multik szemében a megannyira is együttműködő társadalmi párbeszéd már elégtelennek látszik. Próbálkoznak újabb szakaszok kijelölésével, amelyek persze újabb ellentmondásokat szülnek.

Már eddig is elköteleztük magunkat egy újabb nyílt világkonferencia megtartása mellett (az 1991-es barcelonai és a 2010-es algíri kontinuitásában) a háborúk és a kizsákmányolása ellen, a munkásmozgalom függetlensége, a demokrácia és a szuverenitás védelmében. A genfi találkozó ennek egy szakasza lenne.

3/ – Ebbe a kontextusba illik a tarragonai konferencia, amelyet  különböző európai országok különféle irányzatokhoz tartozó aktivistái szerveznek 110 spanyol társunk kezdeményezésére az IMF, a trojka programjai ellen, a munkásszervezetek függetlensége biztosításáért. A koordináció tagjai jelen lesznek Tarragonában, üléseinek konklúzióit megfelelő formában eljuttatják a küldöttekhez.

4/ – Haitit illetően az Egyetértés koordinációja tudomásul vette az ENSZ-hez eljutott delegáció nemzetközi felhívását. Jún. 1-én Haitiban zajlik a földrész munkás- és szakszervezeti konferenciája a Minustah-csapatok visszavonásáért, a haiti nép szuverenitása visszanyeréséért.

5/ – A koordináció legközelebbi ülése Genfben a júniusi éves találkozó idejére várható.

 
SVÉDORSZÁG
 

Márc. 6-án lesz a TSCG parlamenti szavazása (az EU stabilitási és növekedési paktumának reformja, a «szupermaastricht», hivatalosan: szerződés a Gazdasági és Pénzügyi Unión belüli Stabilitásról, Koordinációról és kormányzásról, a GPUSKK)


Nemet az Európai Unióra! Nemet a TSCG-re!

Jan-Erik Gustafsson,

Stockholmban a felsőoktatási szakszervezet felelőse, a «Népi Mozgalom az Európai Unió ellen» elnöke. Jan-Erik Gustafsson egyike azoknak, akik Stockholm szervezték az Európai Bíróság Laval-Viking ítélete elleni konferenciát, s egyike a tarragonai munkástanácskozásra vonatkozó felhívás első aláíróinak.

 

        Milyen a visszahangja a tarragonai felhívásnak, mennyiben érinti a svéd munkásmozgalmat?
 

        A mai napig egy tucat munkásaktíva aláírta a felhívást, közöttük a dokkerek és a villanyszerelők országos szakszervezeteinek elnökei is. Velük együtt készítjük elő a munkástanácskozást. Márc. 6-án a svéd parlament elé kerül a TSCG (GPUSSK). Szervezetünk, a «Nej till EU» a munkásmozgalmon belüli erős ellenállásra támaszkodva kampányt folytat bevezetése ellen. Az ellenállás kombinálódik a delokalizációs és privatizációs offenzívával szembenivel, amely csak előzménye annak, ha a TSCG bevezetésre kerülne. A kockázatos tőkéjű társaságok (azok a cégek, amelyek a spekulációs alapokat kezelik – a szerk.) betokozódnak az iskolarendszerbe, az egészségügybe és az idős személyek ellátásának hálózatába. Az infrastrukturális szolgáltatások, mint a vasút, elektromos-szolgáltatás, stb. széles körben szerződés alá esnek, például a vasút esetében a több mint 100 vállalkozás rendszeres bonyodalmat okoz, főleg rossz meteorológiai viszonyok közepette.

 A munkásosztály keresi az utat ellenállása kifejezésére. Stockholmban már indult egy kampány a köztulajdonú társadalombiztosítás visszaszerzésére. Ennek a frontnak legnagyobb része számos baloldali pártból jön, de a szociáldemokratáktól is, a szakszervezetektől is, az állampolgároktól is, akiknek elegük van. Ez a front tudott nyomás gyakorolni az LO szakszervezeti tömörülés vezetésére a jelszóval: «Nemet a profitra a társadalombiztosításban!». A társadalombiztosítási rendszert alaposan megtámadták. Svédország egyike a leginkább deregularizált és liberális rendszereknek. Nemrégen egy újság beszámolt egy kutatásról kimutatva, hogy Stockholmban a 140 idősekkel foglalkozó magánvállalkozásnál 68-nak egyáltalán nem volt kollektív szerződése. A társadalombiztosítás kezelése mint politikai kérdés fog felmerülni a 2014-es választások folyamán. A felmérések szerint a svédek 80 %-a annak profittermelése ellen nyilatkozik meg. Ebben a kérdésben opponált múlt év májusában az LO kongresszusa a vezetésnek a «profit nélkül» voksával így a a kereskedelmi szakszervezet javaslatát támogatja a szociális védelem területén.

 

-         Bizonyos problémák is felmerülnek a munkásszervezetekben…

 

-         A szakszervezeti vezetés általában és a szociáldemokratáké is arra törekszik, hogy minden eszközzel megtörje ezt a kongresszusi döntést! Ugyanakkor 2012 januárjában a szocdemek «baloldala», Håkan Juholt, kénytelen volt lemondani egyéves vezetése után egy összeesküvésbe keveredése miatt. A párt jobboldala elfogadta. Enyhén ugyan, de a svéd  deregularizáció és társadalombiztosítási privatizáció ellen foglalt állást és a TSCG ellen, tehát lecserélték. Helyére Stefan Löfven érkezett, a vasasok szakszervezete elnöke, amely a legjobboldalibb Svédországban. Az ősszel a vasasok új vezetése, amely gyakran illeti kritikával a Szövetség kormányát, Svédország fellendítésére új «gazdasági tervvel» állt elő a média gúnyolódása közepette… Azon a napon, amikor Löfven lett a párt vezetője, a pártvezetés áttért Juholt álláspontjáról a TSCG favorizálására.

 

-         Milyen kampányt folytat a «Népi Mozgalom az Európai Unió ellen» ebben a helyzetben?

 

-         A TSCG ellenit! Augusztus 27-én 82 szakszervezeti és egyéb neves személyiséget gyűjtöttünk össze, akik a TSCG elleni felhívást aláírták, ezt az Aftonbladet nagy napilap közzé is tette. A főbb szakszervezetek a TSCG-t illetően kritikusak. De ezen kívül nincs vita a szerződésről, a sajtó sem beszél róla. Gösta Torstensson, aki a szakszervezeti «Nemet az EU-ra!» hálózatot gondozza és aki ott lesz Taggagonában, azért harcol, hogy a különböző szintű szakszervezetekben elérje a szerződésre mondandó kurta nemet. Már egy tucat olyan szakszervezet van, amely megtagadta a TSCG-t, a közlekedésiek, a dokkerek, az elektromos szolgálaté pl. A Balodali Párt ifjúsági szervezete szintén így tett. A Baloldalai Párt parlamenti csoportja úgyszintén a TSCG ellen nyilvánult meg.

 

        Két hónapon belül itt a konferencia. Milyen előkészületeket folytattok?

 

        Speciális újságot adunk ki a munkásmozgalom számára. Febr. 18-én pedig  egy  nyilvános gyűlésünk lesz a felhívás aláíróinak kezdeményezésére.
 

TUNÉZIA

 

Két évvel Ben Ali bukása után

 

Két évvel a forradalom kitörése után minden követelés aktuális.


Minden héten újabb és újabb megmozdulások. Ugyanazt az akaratot hordozzák: legyen vége az Ennahda iszlamista párt vezette koalíciós kormány a munkanélküliséget és szegénységet növelő politikájának. A politikai válság nő, a kormányzó koalíció nyilvánosan is deklarálta szétszakadását. Az Ettakatol (Demokratikus Fórum a Munkáért és Szabadságért) még a kormányzásban való részvételről való lemondást is fontolgatja. Az iszlám párt és szatellitje, Moncef Marzouki pártja megsokszorozta a találkozókat nemzeti egységkormány alkotására. A demokrácia és a munkásosztály nevében szóló Nemzeti Frontba tömörülő pártok is szkeptikusak a jövőt illetően. Szóvivőjük, a Tunéziai Munkáspárt (a volt Munkások Kommunista Pártja)  főtitkára, Hamma Hammami azt nyilatkozta: «az országot megrázó válság megoldása elkerülhetetlenül egy válságkormány létrehozásán keresztül vezet».


Közzétesszük az UGTT védelmében megjelent felhívást, melyet a Sawt Al Oummal (a tunéziai nép társadalmi és nemzeti emancipációjáért küzdő független lap) körüli aktivisták bocsátottak ki.

 
El a kezekkel FARHAT HACHED-től!

Részlet

Követeljük a bűnöző miliciák azonnali feloszlatását!

(…) Az UGTT szakszervezeti tömörülés elleni támadások jól nyomon követhetőek és programozottak. Egy év alatt a helyiségeit, forradalmi aktivistáit érő támadások megsokszorozódtak. Azok részéről, akik Tunéziát vissza akarját vezetni a forradalom előtti állapotokba, az UGTT-t is le akarják törölni a színről…

Ugyanazok, akik ma az Ennahda vezette koalíció tagjai, azt a folyamatot akarják felgyorsítani, amellyel Ben Ali országunkat kiszolgáltatta, az Európai Unióval kötött együttműködési szerződéssel szuverenitását eltörölte.

A nép nem azért távolította el Ben Alit, hogy annak gazdaságpolitikáját érintetlenül hagyja, a hallatlan munkanélküliség megmaradjon, egész régiók váljanak pusztasággá és nemzeti vállalatainkat magánkézre adják. Nincs más megoldás, mint a nemzeti szuverenitás visszahódítása, hogy a nép profitáljon saját kincseiből, hogy eltűnjenek a forradalmat előidéző okok.

Amit láthatunk ma, az viszont csak annyi, hogy az ország menetel a válság elmélyülése felé, mivel a kigazítási tervek folytatódnak, s a kormány éppen most nyitja meg a tárgyalásokat az EU-val a privilegizált partneriátusi szerződések aláírásáért.

Az UGTT aktivistái Ben Ali idejében felkeltek az EU együttműködési szerződései ellen, s most is eltökéltek nemzeti érdekeink megvédésében. Az állami beavatkozás EU-s tiltása a «szabad és korlátozatlan verseny» értelmében annyit jelent, az államnak tilos saját vállalatait támogatni, a közszolgáltatást is. A külföldi vállalatok számára szóló gazdasági hatalom pedig azt, hogy ezek teszik rá kezüket nemzeti vállalatainkra.

Az UGTT független a hatalomtól, a nép egészének érdekeit védi, ezért vált támadások és agresszió célpontjává.

Követeljük a sokasodó támadások leállítását! Követeljük a tüntetéshez, a gyűlésekhez, a szólásszabadsághoz és bármely demokratikus szervezethez való tartozáshoz fűződő jogokat. Követeljük a «forradalom védelmi ligájának» nevét viselő milíciók feloszlatását, mert a szabadság- és demokratikus jogokra ezek jelentik ma a legnagyobb veszélyt.

 
2013. jan. (32 aláírás)
 

GUADELOUPE
 

A guadeloupe-i szakszervezeti represszió ellen:

A Cicr-t, a Megtorlás Elleni Nemzetközi Bizottságot jan. 15-én fogadta az Igazságiügyi Minisztérium Mme Taubira miniszter tanácsosa Eric Lafontaine személyében.
 

A delegáció vázolta jövetele célját, választ kért azokra a kérdésekre, melyeket múlt év október 24-én jutatott el a minisztériumhoz a guadeloupe-i szakszervezeti aktivistákat érő üldözési hullámot illetően ismét bemutatva annak dokumentációját. A tanácsos azt nyilatkozta, hogy semmilyen új elemet nem tud bemutatni, azonban be fog számolni miniszterénél.

A delegáció megnyugvással vette szavait, de biztosította arról, hogy akcióját folytatja a több mint ezer szakszervezeti és emberjogi aktivista erejére támaszkodva.

 

 

Kapcsolat
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

 

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.