2013. január 16., szerda

Osztályharc


Gabon: határozatlan idejű általános sztrájk az olajfinomítóban


A SOGARA alkalmazottai Port Gentilban munkabeszüntetést kezdeményeztek jan.14-én szakszervezetük, az ONEP közgyűlése dec. 28-i döntése nyomán. Azt követelik, hogy egészségügyi központjukat teljes mértékben megőrizhessék – amelynek laboratóriumát és radiológiáját be akarják zárni, ezzel 5 elbocsátást generálni –, valamint a 2012-es évvégi prémiumot, melyet már ki kellett volna fizetni.
Leállt az egész olajfinomító, az alkalmazottak pedig vigyázzák a berendezések épségét. A térséget katonaság veszi körül.  
Egy szakszervezeti felelős, Charles Digondi: «az emberi források kezelése nem kedvez a felkorbácsolt indulatok kezelésének. Kértük a vezetés távozását, a dolgozói közgyűlés pedig egyenesen úgy döntött, hogy csak egy új vezetéssel hajlandó tárgyalásokat folytatni».

Az újságírók szerették volna ismertetni az olajfinomító igazgatójának álláspontját, de erre nem kerülhetett sor, sőt, Pierre Reteno Ndiayét keményen megfenyegették, hogy mi várja, ha engedély nélkül belép az üzem területére.
Gabon a szubszaharai Afrika negyedik legnagyobb olajtermelője. A Total Gabon és a Shell Gabon felét adja a több, mint napi 200 000 barrelt kitevő termelésnek. A Total Gabon 153 millió dollár utalt részvényeseinek 2011-ben (13 %-kal többet mint az előző évben, 352 millió dolláros nettó eredménye alapján, mely 74 %-kal több a 2010-esnél).


 


A mezőgazdasági munkások ismét sztrájkolnak Dél-Afrikában (Cap). Feketebőrű munkások, akik fele idénymunkásként a fehér tulajdonosok kezében lévő gyümölcs- vagy szőlőtermesztő nagybirtokokon kap munkát ebben az évszakban (teljes szezon Dél-Afrikában). Már novemberben is beszüntették a munkát, követelték a munkakörülmények javítását, minimálbérük megduplázását (napi 70 rand, 6 euró). Ekkor ketten haltak meg közülük és az akciót azért függesztették fel, mert a tárgyalások ígéretét kapták. De a nagybirtokosok keményen megtagadták a szakszervezetek fogadását, azzal érvelve, hogy a követelések elfogadásával versenyképességük forog kockán és felgyorsulna a munkások elbocsátásának folyamata.  A novemberi incidensek óta megerősítették a nagybirtokok őrzését úgy, hogy magán őrző-védőket alkalmaznak.
A kormány nem óhajt beavatkozni és tartja magát a törvény által előírt évi egyszeri, áprilisi béremelésekhez.

3000 sztrájkoló megpróbált a térség legnagyobb városát, De Doorns-ot «bevenni», Cap keleti részén. Afrikaans nyelvű transzparenseket vittek,  ezeken munkáltatóikat «apartheid farmereknek» titulálták. A rendőrségi kommandósok könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel állították meg őket, 4 munkást kórházba kellett szállítani, 44-et pedig letartóztattak.  

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.