2013. január 17., csütörtök

Görögország: sztrájkfelhívás a trojka szigorítási intézkedései ellen



 

A szakszervezetek újabb munkabeszüntetésre szólítottak jan. 17-én a trojka (Euópai Unió, IMF, Európai Központi Bank) szigorítási intézkedései ellen. Most ismét a bankok, a metró, a kórházak alkalmazottait sújtják, sőt folytató a magánpraxist orvosokat, fogorvosokat is.

A deficit fizetése nevében az athéni metró dolgozóinak bérük mellett eddigi státuszukat is megkérdőjelezik. A bankok alkalmazottai elutasítják a takarékpénztár (Hellenic postbank) privatizációjának következményeit és általában is a trojka által követelt bankrendszeri újszervezést. Az egészségügyben különböző szakszervezetek és egyesületek, orvosok és alkalmazottak hívnak újra sztrájkba a kórházak újjászervezése megakadályozására, mivel  ezzel újabb kórházakat zárnának be, szolgáltatásokat szüntetnének meg, az egészségügyhöz való hozzáférést még inkább megnehezítik. Nem fogadják el bérük csökkentését sem.

Ezen intézkedések alkalmazása, amelyek ellen a dolgozók harcolnak, a trojka feltételei közé tartozik. Ennek fejében fogja az újabb kölcsönt folyósítani és fizettetni a tartozást. A sztrájk előtt az IMF a decemberben igért 3,2 milliárd eurót átutalta.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.