2013. január 25., péntek

Kődobálás és vízágyúk Brüsszelben


Ma is rendkívül feszültté vált tüntetés zajlik, hol az ArcelorMittal munkásai néznek farkasszemet a rendőrséggel a kordon túlfeléről. Többen megpróbáltak áttörni, sikertelenül. A tüntetők egyrésze felszedett macskaköveket dobál a sprayvel és vízágyúval válaszoló rendőrök felé, akik két helikopterrel is figyeltetik az eseményeket.

 
A többezer dolgozó azért gyűlt össze, hogy tiltakozzék az ArcelorMittal igazgatóságának a liège-i térség üzemi részlegeinek bezárásáról szóló tegnapi bejelentése ellen, mivel ez újabb 1300 munkahely megszűnéséhez vezet.  

A szövetségi és a vallon kormány egyaránt összeült Brüsszelben, hogy a liège-i nehézipar megmentésére úgymond eszközt találjon. Egy tucat szakszervezeti vezető tárgyal is velük ma, ennek eredményét nem közölték eddig az újságírókkal.


A tüntetők blokkolják az Arts-Loi alagutat, így az európai negyed megközelíthetőségét is. Fenntartják a két liège-i (meleg- és hideg-) üzem együttes megőrzésének követelését, mert akár egyik elvesztése is «szociális katasztrófa» a CSC (keresztényszocialista szakszervezeti tömörülés) küldöttségének vezetője szerint.

"Minden lehetséges és elképzelhető formát meg kell vizsgálni, hogy Mittal (az ArcelorMittal indiai származású főrészvényese) távozzon.
Államosítással vagy tárgyalások útján, de mennie kell, és főként: a liège-i üzemeknek működniük kell!», jelentette ki Francis Gomez, az FGTB (a «vörös» szakszervezeti tömörülés) Métal Liège-Luxembourg elnöke, aki cselekedeket kér számon.  

Mittal több ny-európai országból is kivonja termelését és azt alacsonyabb bérköltségű országokba helyezi át (pl. Romániában vett meg olcsó pénzen egy privatizált kombinátot, mely már az első évben «befektetése» dupláját hozta). A privatizációt az Európai Unió követeli és az állami segítséget is az EU-szerződések tiltják – előidézve az európai ipar elsivatagosodását.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.