2013. január 15., kedd

Spanyol banki alkalmazottak tömegtüntetése


 


Madridban  és a spanyol nagyvárosokban a Központi Bank és a Bankia székhelye előtt banki dolgozók tüntettek munkahelyük védelmében és a katasztrofális igazgatás elleni tiltakozásul az UGT és a CCOO szakszervezeti tömörülések felhívására.

2008 óta a bankok közel 30 ezer alkalmazottat bocsátottak el. Más elbocsátásokat is bejelentettek 2015-ig, a Bankiánál hatezret, a Santandernél ötezret, s más bankoknál is – olyan országban, ahol a munkanélküliség az aktív népesség 25 %-át érinti, a fiatalok között pedig 50 %-ot. 
 
Az ingatlanbuborék kipukkanása utáni egymást követő banki válságok arra késztették az Európai Uniót a múlt év júniusában, hogy 100 milliárd eurós segítség ígérjen. Ebből 37-et már átutaltak, ebből 18-at egyedül a Bankiának. A kölcsön azzal a feltétellel történt, hogy nem csak a kamatokat kell fizetni, hanem restrukturációt is végre kell hajtania. Ez váltotta ki a tüntetéseket.

Az UGT támogatja, hogy Rodrigo Rato, az IMF volt igazgatója, a volt miniszter, a Bankia volt igazgatója ellen szélhámosság és sikkasztás miatt felelősségrevonás induljon. Az  El País a Központi Bankot vádolja azzal, hogy fedezte a bankok által éveken keresztül elkövetett csalást, a «mérgező termékek» eladását: A spanyol főügyész az ügyet súlyosnak minősítette, mivelhogy az az ország egy intézményét, a Központi Bankot kérdőjelezi meg, ugyanakkor ez utóbbi tagadja ilyesféle szerepét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.