2013. január 7., hétfő

USA


Az amerikai «költségvetési falról» történt megegyezés után az IMF még egyéb gazdasági intézkedést is kér



A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jan. 2-i kommünikéjében üdvözölte a Kongresszus döntését a költségvetési kiadások limitjéről, de azt nem értékelte kielégítőnek..
Az IMF egy teljes programot reklamál, mely tartalmaz új pnézügyi forrásokat és a szociális kiadások csökkentését. Azt is kéri, hogy az államadósság hétfőn elért plafonját minél hamarabb emeljék meg..
Két hónap múlva a szövetségi államnak nem marad pénze és, mint 2011-ben a Kongresszustól kell engedélyt kérnie kölcsön felvételére, amely újabb feszültséget eredményez. A republikánusok a jelenlegi határ fölötti minden egyes kölcsöndollár után ugyanannyi költségvetési megszorítást akarnak.  
A New York Times tegnapi cikke, alcíme «Isten veled, költségvetési fal! Isten hozott, adósságplafon!», nem az amerikai kormány hibájának felróva aláhúzza, hogy politikai válsággal fenyeget  a veszélyes gazdasági bizonytalanság. Megkérdőjelezi a mindeddig a pénzügyi világrendszerre jellemző elvet, amely szerint az amerikai kormánynak nyújtott kölcsönnek semmi rizikója nincs. A legnagyobb hitelminősítő ügynökségek tudatták, hogy a kongresszusi költségvetési egyezség nem oldja meg az alapproblémát, és a márc. 1-i deficitcsökkentő intézkedésekig felfüggesztik értékeléseiket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.