2013. január 30., szerda

Bányásztüntetés


 


A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete a korábban felfüggesztett demonstrációt kedden megtartotta Budapesten.

Múlt év elejétől hátrányosan módosította a kormány a bányászok nyugdíjazásának szabályait, a szakszervezet ígéretet kapott ezek korrigálására, de ez elmaradt – fogalmazta meg a demonstráció lényegét Rabi Ferenc. Miként a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezet elnöke állítja: a protestálást még novemberre szervezték, de a jelentős intézkedések tekintetében tett kormányzati ígéretnek bizalmat szavaztak.

A tömeg – köztük dorogi, tatabányai és oroszlányi alapszervezet – az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt petíciót nyújt át a miniszter képviselőjének. A követelés három fő pontot tartalmaz. A szénkülfejtésen dolgozók kapják vissza a szakmai nyugdíjat, álljon vissza a kedvező nyugdíjátlag-számítás, illetve a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok is kapják vissza az eredeti járandóságukat.

Az a több mint 40 ezer bányász, aki az elmúlt 25 évben vesztette el munkáját, ígéretet kapott a korábbi megállapodásokban, hogy amennyiben 15 évnél többet dolgoztak föld alatt – mivel hasonló munkahelyeket nem tudtak számukra biztosítani – nyugdíjba vonulásukkor jogosultak lesznek az akkori bányász átlagnyugdíjra, amennyiben azt igénybe akarják venni. Ezt a lehetőséget indokolatlanul korán vették el, mert ezrek vannak, akik élhetnének ezzel a lehetőséggel.

Ez csak az egyik szempont, amiből kiindulva a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete úgy döntött, hogy a korábban felfüggesztett demonstrációt megtartja, ezzel is nyomatékot adva követeléseinek, azoknak, amelyekről érdemi döntés még nem született. A szénkülfejtéses bányatérségben fizikai és termelésirányító munkakörben dolgozók

bányásznyugdíjra való jogosultságáról, a szakmai nyugdíjról.

Ötven-hatvan éves korig képtelenség a szénfalon dolgozni.
A bányász társadalom aktív munkavállalói, nyugdíjasai és érdekképviseletük továbbra sem mondanak le a korábban megszerzett jogosultságról és kedvezményeiről.

Élni kívánnak a munkaharc minden törvényes, legális eszközével, valamint igénybe veszik az „összes” lehetséges nemzeti és európai jogorvoslatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.