2013. január 22., kedd

Merkel választási kudarca Alsó-Szászországban

 

Jan. 20-án regionális választásokra került sor Alsó-Szászországban, Németország negyedik legnépesebb szövetségi államában (Hannover), ahol a  Volkswagen központja is található.
Az eredmény alapján kis többséget szerzett a zöldekkel szövetkezett szociáldemokrata párt. A kancellár Merkelt súlyosan büntették a szavazók, mivel az támogatta David Mac Allistert, a korábbi alsó-szászországi kormányzót. Pártja, a CDU 36%-ot elérve 6,5%-ot veszített a 2008-as eredményéhez képest, amit nem kompenzál az FDP liberális párt  1,7%-os többlete sem (a CDU és az FDP képezi a kormányzati többséget).  
Az SPD 2,3%-kal kapott többet (32,6%), A «Die Linke» («A Bal») 4%-ot veszített  visszaesve 3,1%-ra és a Zöldek pedig 13,7%-ot kaptak (+5,5%). A CDU Alsó-Szászországban 4 képviselőt veszítve meggyengült, Angela Merkelnek nincs már többsége a Bundesratban (a szövetségi parlamentben, amely a 16 állam kormányainak képvseilőiből áll).
A választók több, mint 40%-a maradt távol az urnáktól.  Az SPD pedig még mindig nem tudta visszaszerezni az 1998-ban itt elvesztett 900 000 választóját (ekkor több mint kétmillióan szavaztak rá).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.