2013. január 15., kedd

Háború


A francia hadsereg beavatkozott Maliban


F. Hollande hivatalosan bejelentette a francia katonai beavatkozás Maliban. Laurent Fabius «légicsapásról» beszélt, amely máris bekövetkezett. Az amerikai hadsereg “tanulmányozza a lehetőséget, hogy értesüléseit átadja, légiutánpótlásat és más segítséget biztosít Maliban a francia erőknek".

“Az Európai Unió jelezte, hogy kész arra, támogassa a katonai erőket Maliban" (G. Westerwelle, német külügyminiszter).

«Itt az idő, hogy a drogterrorista  állam felállása elé akadályokat állítsunk», nyilatkozta Jean-François Copé (UMP, Sarkozy jobboldali pártja).

François Fillon: «a terrorizmus elleni harcra az ENSZ kötelez - azon felül, hogy a partnerek is kérik». Jean-Louis Borloo  (Radikális Párt és a Demokraták és Függetlenek Uniójának egyik vezetője) szintén «nemzeti összefogásra» szólít köszöntve a «köztársasági elnök felelős lelkületét».
«A köztársasági elnök a francia intervencióról Maliban ezen a napon döntött (jan. 11-én). Támogatni kell abban az értelemben, hogy a legitim mali kormány segítségére siet a két ország közötti együttműködés és védelem keretében a francianyelvű zónában», így találja Marine Le Pen (a jobboldali Nemzeti Front vezetője).
«A külföldi katonai beavatkozás Mali északi részében vitatható» és «az is, hogy a köztársasági elnök egyedül döntve előzőleg nem kérte sem a parlament, sem a szenátus véleményét», kommentálta Jean-Luc Mélenchon.
«A parlament is tájékoztatva lesz hétfőn», jelentette be pénten este François Hollande.

A (francia) Független Munkáspárt (POI) kommünikéje

Nemet a háborúra! Nemet a katonai beavatkozásra Maliban!

A csapatok azonnali visszavonását!


A POI — amely már eddig is megsokszorozta figyelmeztetéseit a francia kormány láthatóan közelgő intervencióját illetően Maliban — rendkívüli felháborodását fejezi ki a köztársasági elnök jan. 11-i nyilatkozatát illetően, melyben az kifejti, hogy  «Franciaország  válasza nem késik», a katonai beavatkozással «az ENSZ Biztonsági Tanácsa megoldásának keretében», a bamakói rezsim kérésének megfelelően.  

Valójában már az előző nap, jan. 10. óta Mali központi részén, Sévaréban felvonult 8 katonai repülőgép.

A POI elítéli az USA és az Európai Unió (és tagországai kormányainak) támogatását élvező katonai beavatkozást, amely - mint tegnap Afganisztánban vagy Líbiában - pusztán a Szahel országainak függetlensége elleni csapást jelenti (Malitól Algériáig). Mindez csakis azt szolgálja, hogy olyan káosz legyen ezekben az országokban, melynek a dolgozók és a népek lesznek egyedüli vesztesei.

A 2012. dec. 20-i 2085-os számot viselő ENSZ-BT egyhangú szavazásnak, a francia és az amerikai kormány, valamint az EU támogatásával, az a célja, hogy utat nyisson a katonai beavatkozás előtt.

A POI  a békéhez, a demokráciához és a társadalmi igazságossághoz ragaszkodó dolgozókat, fiatalokat hívja. Határozottan kijelenti, hogy a francia beavatkozás ellen fordul, a csapatok azonnali kivonása mellett foglal állást, mivel a nemzeti szuverenitás híve és annak, hogy a népek joga a döntés saját jövőjüket illetően.

A POI, a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése részeként szolidáris Mali, Algéria munkás- és demokratikus mozgalmával csakúgy, mint az egész világéval, amely szintén a katonai beavatkozás ellen, a nemzeti szuverenitás tiszteletbentartás mellett áll ki.


Párizs, 2013.jan.11.

Claude Jenet, Daniel Gluckstein, Gérard Schivardi, Jean Markun országos titkárok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.