2013. január 27., vasárnap

Kína-levél 393. sz., 2013.jan.15.



 

Sztrájk a cenzúra ellen. A «Nanfang Zhoumo» egy megbecsült kantoni hetilap, az ország nagyvárosaiban is terjesztik, a «Nanfang Ribao», gazdag guangdongi tartományban a Kommunista Párt hivatalos orgánumának csatolmányaként szintén. Újévi szerkesztőségi cikkét a politikai reformoknak és egy olyan alkotmánynak szentelte, amely az állampolgári jogokat tiszteletben tartja, de a propagandaintézmények  megcenzúrázták és módosították a KP dicsőítésére, mondják. A szembeszökő cenzúra hatására, amelynek szerzője a Xinhua, a hivatalos ügynökség volt igazgatója, az újságírók sztrájk mellett döntöttek. Az őket támogató tüntetések mellett a KP-t támogató tüntetések is zajlottak. Egyik oldalon ilyen transzparens: «A szólásszabadság nem bűncselekmény!», a másikon Mao Cetung portréjával: «Csukják be ezt az áruló újságot!». A rendőrség egyiket sem tiltotta be. Meg kell mondani, hogy a tartomány új kommunista főtitkára, Hu Chunhua (akit Hu Jintao protezsáltjaként és a jövő nagy vezetőjeként szokták bemutatni) kényes feladattal talája magát szembe.


«Lavinaeffektus?»  Jan. 7-én a «Global Times», a kommunista párt másik napilapja is egy szerkesztőségi cikket hozott le, ezt is átvették azonnal más újságok,  amely azokat a zavarkeltőket korbácsolja szavakkal, akik a cenzúrát nem fogadják el. De a «Beijing News», az egyik legnagyobb pekingi lap nem engedelmeskedik az ukáznak. Még akkor is, amikor megfenyegettték, utolsó oldalán megjelentette a híres szerkeszőségi cikk egyharmadát («The Financial Times», jan.9.).

A kantoni «Nanfang Zhoumo» sztrájkjának másnapján tárgyalások kezdődtek, az újságírók úgy döntöttek, felveszik a munkát avval a feltétellel, hogy a propagandaszervek nem avatkoznak bele a cikkekbe, a sztrájkolókat pedig nem éri megtorlás. Bele kellett egyezni, nehogy lavina induljon...


Munkatáborok: a döntés felfüggesztve. Meng Jianzhu, a kínai kommunista párt politikai és igazságügyi bizottságának vezetője azt nyilatkozta a «törvény és rend» címet viselő munkakonferencián, hogy «ha a népi (ország-) gyűlés  jóváhagyja, véget fog vetni a munka általi újjánevelés rendszerének». A «Törvénylap», az igazságügyi minisztérium orgánuma közölte a «South China Morning Post» jan.8-i számában a konferencia egyik résztvevőjének beszámolója alapján, később pedig a hivatalos kínai tévé blogja. Ezután a bejelentés hirtelen eltűnt és a Xinhua hivatalos ügynökség jan. 8-án pontosított, «a kormány 2013-ban meg fogja reformálni a munka általi átnevelés rendszerét» – ami nem jelenti persze azt, «véget vet neki »…


Nagybefektetések és dolgozói jogok. A kínai gazdaság lelassult. 2012-ben 7,8 %-os volt a GDP-ben kifejezett fejlődése a 2011-es  9,3 %-os és a 2010-es 10,4 %-kal szemben. 1999 óta ez a legalacsonyabb. A fejlődéshez munkahelyek is kellenek, ebben a hatalmas országban minden évben 11-12 millió munkahelyet kell létrehozni. A kormány új nagyvárosi infrastrukturális projekteket jelentett be néhány hónapja, vasútépítéseket,  25 új metróvonal építését, kikötőket, utakat, víztisztító telepeket.  Mindehhez az állami és magánvállalatokhoz fordul munkaerőért, de utóbbi jogait ritkán respektálják: bérfizetésük késedelmes, túlóráikat nem fizetik, szociális háló nincs vagy hiányos, tömegesen alkalmazzák őket a munkáltatói terhek elkerülése végett munkakihelyezőkön keresztül, számos esetben a munkajogokat megsértve. Nem segít az  X-dik hivatalos nyilatkozat sem ezügyben… Inkább csak arról van szó: takargassuk szennyesünket. Dolgozók százmilliói húzzák Kína gazdagodásának szekerét  és kerékkötőkként vannak számítva.


Mivel foglalkoznak a «reformisták»? A «Charte 08» – amelynek politikai programjáért leghíresebb kezdeményezője, a  Nobel-díjas Liu Xiaobo 11 év börtönt kapott – egész sorozat szabadságjogot sorol fel,  és a gazdaság teljes privatizációját, de egy szó nem sok, annyit sem a hatalmon lévő munkások jogairól, arról, hogy szabadon szerveződhessenek szakszervezeteikben érdekeik védelmére. A nemrég publikált 72-ek petíciójában szintén a szólásszabadságról prédikálnak, a piacgazdaság elmélyítéséről - de itt sincs egy szó sem a dolgozók szabad szövetkezéséről. Mégiscsak furcsa nagy hallgatásuk… Igaz azonban, hogy sokuk pártkáder … Azt mondják, néhány hónap óta  a közepes és magasabb rangú káderektől kéretik Toqueville az «Ancien rezsim és a forradalom» politikai esszéjének újraolvasását, mleyben a szerző elemzi a különféle társadalmi osztályok közötti konfliktusokat a nagy francia forradalom előtt…

 
«A dolgozókat késedelem nélkül kell fizetni» (egy X-dik hivatalos személy X–dik deklarációja) Ez a hivatalos «China Daily» (jan.5.) cikkének címe, aki Qiu Xiaoping munkaügyi és társadalombiztosítási miniszterhelyettes szavait  idézi.

Az építőipari migráns dolgozókat érinti leginkább a munka ki nem fizetésének jelensége. De muszáj őket fizetni, ha munkaszerződésük sincs?

A pekingi egyetem jelentése kiemeli, hogy a fővárosban csak 33 %-uk rendelkezik szerződéssel. Zou Zhen, a hivatalos szakszervezet, az ACFTU felelőse azt mondta egy sajtókonferencián, hogy «dolgozni kell azon, a dolgozóknak legyen szerződésük». Milyen rendes ember! Öt évvel a munkaszerződésről szóló törvény életbelépte után! Ez a törvény írja elő, hogy a munkáltatónak havonta kell fizetni munkásait, akkor is, ha a munkálatokat alvállalkozó végzi. Pláne, hogy a kihelyező ügynökségek egy újabb közbenső lépcsőt hoztak létre. Az ACFTU pontosította azon dolgozók  számát, akiknek 2010-ben muszáj volt a vállalatok óhajából a munkakihelyezőkön átmenni : 60 millió, vagyis a városi dolgozók 20 %a!  Egy parlamenti bizottságnak meg is kellett vizsgálnia. De azóta sem változott semmi …

Nyilvánvaló, a szakszervezeti vezető Zou Zhen jól őrzi arcát a vállalatok bizalmát élvező munkakihelyezők előtt, melyek szaporodnak, mint a gomba. Csak Sanghajban 2011-ben ezren voltak és 40 ezer vállalatot szolgáltak ki. És ez csak a hivatalos ACFTU jelentése, amely intézményesen a Kommunista Párt politikáját védi … «Túlnyomó többségüket a Munkaügyi és Társadalombiztosítási Minisztérium személyzetének családtagjai és barátai  igazgatják, akik így meg tudják ítélni tevékenységüket”, erősíti meg  Wang Zhenlin,a minisztérium egyik igazgatója («Jinani Napilap», 2011.febr.28.).

Eképpen maga a minisztérium, a munkaügyi törvények végrehajtásával, ellenőrzésével megbízott, amelynek saját tagjait és azok „csókosait” kellene büntetni visszaélés esetén...

Pontosan tudják a dolgozók, ezért kezdik az ügyeket saját kezükbe venni …


Sztrájk egy Foxconn-üzemben. Ezúttal Fengchengben  (Jiangxi tartományban) jan. 10-én béremelésért és «méltóságuk tiszteletben tartásáért». A «nagy multik», az Apple, Dell, Sony, Nokia, stb. beszállítója ezen a napon találta magát szembe mintegy ezer, többségében munkás dolgozóval. Nosza, a kommandósok is megjelentek vegzálni a tüntetőket. Az átlag bér 1300 yüan (kb. 140€), de ezt meg lehet duplázni csúcsidőben: napi 12 órával és havi 26 napos munkabeosztásban. 2013-ban szakszervezeti választások lesznek a Foxconn-nál…


Újságírók magukon kívül. A kínai hatóságok jan. 4-én bezáták minden magyarázat nélkül a «Yanhuang Chunqiu» internetes lapot. Valószínűleg egy politikai modellváltozást érintő cikk verte ki a biztosítékot. A lap a régi kínai reformista vezetőktől  idézett, mondja a Reuters.

Egyébként pedig Chris Buckley, aki a Reuters ügynökség levelezője volt sokáig Kínában, most pedig a «New York Times» újságírója, el kellett hagyja az országot dec. 31-én, a hatóságok hiányos adminisztratív lépésekre hivatkozva.  Philip Pan, a «New York Times» irodájának új főnöke  is még mindig várja márciusban benyújtott vízumkérelmére a választ...  Időközben az újság publikált egy cikket az új miniszterelnök,  Wen Jiabao családja vagyonáról!

2012-ben emelkedtek a bérek. A Statisztikai Hivatal jelentette be : a városi dolgozóké 12,5%-kal, a vidékieké 16,3%, s mindez az inflációt (2,6%) leszámítva. Ami a migráns dolgozókat érinti, bérük (már ha kifizetik !) 11,8%-kal emelkedik elérve így a 2290 yüanos átlagot (kb.250€) – amibe a nagyszámú túlóradíjak is beszámíttatnak, mivel a minimálbérek csak 1000 – 1500 yüanosak  (110 - 170€).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.