2013. január 23., szerda

Tüntetés az uniós politika ellen


Brüsszelben, az Európai Unió parlamentje és bIzottsága előtt szinte minden napra esik egy tüntetés - joggal.

Ma az építőmunkások különböző tagországokból érkezett mintegy négyezer fős nemzetközi csapata szakszervezeteikkel szállta meg az európai-negyedet. Az érvényes bérdömping ellen tiltakoznak, az EU szabadversenye, a «személyek, a tőke és a szolgáltatások szabad és akadályozatlan versenyének» következményei ellen.

 Az építési alvállakozók kijátszva a helyi törvényeket (nem fizetnek társadalmi terheket, alulfizetett munkásokat  alkalmaznak, székhelyük gyakran csak postafiók egy távoli országban) olyan manőverekre kapnak lehetőséget, amely az olcsó és rossz körülmények között dolgozó munkaerő határtalan kizsákmányolásával lenyomja a helyi munkásbéreket, rontja munkafeltéteit. Persze, nem csak az építőipar érintett, az élelmiszeripar, vendéglátás, közlekedés és egyéb is.

 A tüntetők fontosnak látták pontosítani : «Nem az ellen vagyunk, hogy keletről érkező munkások is dolgozhassanak nálunk, hanem az ellen, hogy szociális védelem nélkül mérhetetlenül kizsákmányolva, 6 eurónál alacsonyabb munkabért kérjenek értük, amit ők meg se kapnak, mert szervezőjük teszi zsebre zömét,  és az ellen, hogy így az egyre kisebb fizetések irányába kényszerítsenek versenyre bennünket. Kapjanak ugyanolyan béreket mint mi, ugyanazért a munkáért – nekik is ugyanannyiba kerül a kenyér!».

A munkások ezzel fordulnak az EU intézményeihez: «A személyek szabad mozgása – igen, szabad kizsákmányolása  – nem !».

Párhuzamosan Chaleroiban is hasonló megmozdulás folyik a városi beruházások helyszínén, ahol szintén sok külföldi munkást foglalkoztatnak, a szociális dömping áldozatait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.