2013. január 31., csütörtök

Franciaország


 


 

 

 

 

Banque de France: országos sztrájk 2 500 munkahely megszüntetése ellen


 


A Banque de France alkalmazottainak öt szakszervezete (FO, CGT, CFDT, CFTC, Autonóm Szakszervezetek) lépett sztrájkba a létező 14 ezer álláshelyből 2020-ig 2500-nak fokozatos megszüntetése ellen, melyet a nyugdíjba vonulók helyének be nem töltésével képzel el a bank. A tervet decemberben jelentették be azzal együtt, hogy a 127-ből 27 ügynökséget is becsuknak, a 72 pénztárból pedig 32-t.   

A Banque de France 2012-ben több mint 8 milliárd eurós hasznot könyvelt el, az utóbbi 10 évben személyzete létszámát már 25 %-kal csökkentette, de ennél is tovább akar menni, hogy az eurocsoport központi bankjai számára 2020-ra tűzött versenyképességi céloknak megfeleljen.   

Január 21-én zajlott az első, országosan 70 %-ban követett sztrájk. Jan. 29-én több nagyváros ügynöksége is zárt ajtókkal fogadott (Toulouse, Montauban, Strasbourg), kétezres tüntetés zajlott az intézmény párizsi főépülete előtt. A Brestből érkezők, ahol a bank szintén be akar zárni, kijelentették, hogy a közszolgáltatást védik saját munkahelyükhöz való ragaszkodásukkal, mert «a restrukturációval nem marad banki fiók a lakosság számára elérhető közelségben». Ezen felül «teljes a bizonytalanság» más fiókba áthelyezésüket illetően is.


A társadalombiztosítás összes szakszervezete sztrájkra szólít béremelési

követeléssel és a munkahelyek felszámolása ellen
A társadalombiztosítási alkalmazotti kollektív szerződéseinek 10 aláírója – az öt szakszervezeti föderációval az élen – febr. 7-ra munkabeszüntetést hirdetett.
Tökéletes egyetértésben követelik a kollektív szerződés pontrendszerének bérvalorizációját, felhagyást az álláshelyek megszüntetésének gyakorlatával, munkakörülményeik javítását, a restrukturáció leállítását.

Munkáltatójuk, az UCANSS a kormánypolitikát követve nyilatkozta, hogy «nincs hatalmában a valorizáció megvalósítása» s hozzáteszi: «ehhez az UCANSS nem kapott zöld utat a közhatalomtól a mai napig».

Mme Touraine szociális és egészségügyi miniszter saját részéről hónapok óta megtagadja a szakszervezetekkel való találkozást, a helyzet megoldását blokkolja.
A CGT szakszervezeti föderáció figyelmeztet, hogy «az alkalmazottak 2011. febr. 8-i erőteljes megmozdulása elérte a szabadság idejére vonatkozó prémiumváltozás visszavonását és ötpontos valorizációt. Az FO szakszervezeti föderáció pedig az egységes sztrájk pozitív visszhangját emeli ki.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.