2013. január 11., péntek

A korábban sztrájkoló dél-afrikai munkások új szocialista pártot alapítottak

December 17-én gyűlést tartottak, és azon megalakították új pártjukat a dél-afrikai bányászok. Az ország különböző bányavidékeiről összegyűlt 20 küldött egyetértett abban, hogy szükséges egy új, szocialista alapon politizáló párt létrehozása, ezért megalakították a Munkás és Szocialista Pártot (WASP).
Az eseményre nem hétköznapi körülmények között került sor, ugyanis az eredetileg kiválasztott helyszín néhány órával korábban mondta vissza a rendezést, valószínűsíthetően azért, mert megfenyegették őket. Több dél-afrikai civil és szakszervezet, valamint nemzetközi szervezet üdvözölte levélben az alakuló ülést.
Mivel a küldöttek döntő többségükben bányászok voltak, ezért a vita középpontjában a bányászat helyzete állt. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az augusztusi tiltakozások óta nem oldódtak meg az akkor felmerült problémák, emiatt egyértelműen azt javasolják, hogy a bányákat vegyék közösségi tulajdonba, a munkásokat pedig vonják be a döntések meghozatalába.
Határozat született arról, hogy az új párt határozottan szocialista elveket fog képviselni. Harcolni fog a munkások jogaiért a mindennapokban, de részt vesz a soron következő parlamenti választásokon is. A WASP önállóan indul, és nem támogatja az Afrikai Nemzeti Kongresszust, amely kormányzati munkájával asszisztál a munkásosztály rabszolgasorban tartásához.
A küldöttek határoztak arról is, hogy a WASP harcosan fog fellépni a munkásokat ért támadások, a diákság megfizethetetlen tandíja, a kormányzati megszorítások és a munkahelyi visszaélések ellen. Az alakuló gyűlésen azt is bejelentették, hogy a párt aláírásgyűjtésbe kezd, hogy visszahívják a korrupt képviselőket és tanácsosokat, hogy helyükre a munkások képviselői kerülhessenek.
Az alakulást követően megindult a párt regisztrálásának folyamata, és a párt követeléseinek megismertetése a munkásosztállyal, amit az ország különböző pontjain tartott helyi gyűlésekkel kívánnak elősegíteni.
(marxista.hu h
BA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.