2013. január 8., kedd

Hírek





Németország:az alsó-szászországi teszt-választások előestéjén Angela Merkel kancellár újabb költségvetési megnyirbálásokat jelent be  
Michael Meister,  a kereszténydemokrata CDU, Angela Merkel pártja parlamenti csoportjának vezetője nyilatkozta a Rheinische Post jan. 4-i számában«Ha kiegyensúlyozott költségvetést akarunk 2014-re,  akkor pótolnunk kell egy ötmilliárd eurós hiányt», «Ezt pedig csak költségvetési megnyirbálással lehet megtenni». Mindez az összes minisztériumot és az egészségügyi rendszert illetheti.  

A 2012-es évet a DGB szakszervezeti tömörülés erős bérvédelmi mobilizációja jellemezte – gyakran győztes, mint a tisztviselőké, vagy októberben a Lufthansáé.  A kormány 2013-ban a 8,8 milliárd eurót nem meghaladó költségvetési hiányt akar (a társadalombiztosítás beleértendő), vagyis a GDP 0,34% -át. 

Ebben a «nehezebb» helyzetben Angela Merkel  «bátorságra»  buzdított  újévi beszédében és Alsó–Szászországba utazott a hétvégén, ahol jan. 20-án zajlik a szeptemberi törvényhozási választások  tesztje. Megerősítette, hogy tovább szeretne kormányozni az FDP-vel, a jelenleg válságban lévő kis liberális párttal. Dirk Niebel miniszter, az FDP vezetésének tagja a hét végén Stuttgartban célozva a Philipp Rösler gazdasági miniszterrel kapcsolatban felmerült nehézségekre: «ez nem mehet így tovább», tudnillik a parlamentbe jutáshoz szükséges elérnie az 5 %-ot, ami kétséges…




Jan. 3-án La Clusazban kigyulladt teherautójában halt meg egy idénymunkás barátnőjével együtt, s ez a dráma vezetett oda, hogy az idénymunkások prekaritásos élet- és munkakörülményeire terelődjön a figyelem. Az Alpokban 200 ezerre becsülik számukat, jogokkal nem rendelkeznek, ki vannak téve munkáltatóik kényének-kedvének. Gyakran egyéves gyakorlatot kívánnak tőlük, kifogástalan megjelenést, nyelvismeretet, mégis alulfizetik őket, minimálbéres órabért kapnak, 15 %-ukkal szerződést sem kötnek, 25 %-uknak a túlórákat sem fizetik ki, s egyéb jutattásokra sem jogosultak. Az említett szerencsétlenség terelte a figyelmet lakhatásukra. A munkáltatóknak nem kötelességük sem elszállásolásuk, sem utazásuk megoldása, holott ezek a dolgozók nem tudják megfizetni a téli üdülőhelyek csillagászati árú hoteljeit. La Clusazban egy tucat idénymunkás átalakított teherautóban húzódott meg a bokros-fás parkolókban, messze a kiváncsi tekintetektől és az elektromos áramtól, petróleumot vagy gázt használva melegedésre. A CGT szakszervezeti tömörülés az üdülőhelyek szemére is hányja, hogy legalább vízzel és árammal ellátott és felügyelt parkolókat biztosíthatnának számukra. A tragédia másnapján az idénymunkások képviselője és a helyhatóságé találkozott, hogy elhelyezésükre megoldás szülessen.  

Bérdömping: Franciaországban az európai «vendégmunkások» havi 600 eurót keresnek                                                                                                   



2006-ban csak 38 ezer, de 2011-ben 145 ezer dolgozó végzett «vendégmunkát» Franciaországban, ma pedig már 300 ezren vannak a hivatalos adatok szerint, adja hírül a Le Parisien. A látványos felfutásban  a dolgozók fele a legfrisebb EU-tagállamokból érkezett, leginkább Lengyelországból.

Jan. 23-án az Európai Unió a vendégmunkásokra vonatkozó 1996-os 96/71/CE direktíva «megvalósításának problémáiról» fog tárgyalni, mely a Maastrichti egyezmény alkalmazását tartalmazza. Egy «vendégmunkás» akkor az, ha munkáltatója ideiglenesen az Unió egy másik államában alkalmazza.

A CGT szakszervezeti tömörülés épitőipari ágazata egy dec. 12-i kommünikéjében azt írja, hogy a versenykörülmények „botrányosak: heti 70 óra munkaidő, bejelentetlen munka, napi 10 óra  800 - 900 eurós havi bérért, a bejelentett összeg alatti bérezés, stb.

A brüsszeli Bizottság 2007. jan. 13-i ajánlása: «az elérendő cél az, hogy a belső piacon a szolgáltatások szabadsága előtti akadályok eltűnjenek, s ugyanakkor a vendégmunkások megfelelő védelmének garanciája megmaradjon» és megjegyzi, hogy «bizonyos [nemzeti] intézkedések túlzottak, mert túlmennek a vendégmunkások védelmén  és olyan akadályokat képzenek, amelyen indokolatlanul gátolják a szolgáltatások szabad áramlását, mely pedig a szerződés által szentesített alapvető jog.»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.