2013. január 22., kedd

Gabon: sztrájk a kőolajiparban, sztrájkfigyelmeztetés a felsőfokú oktatásban


 


Jan.19–én a felsőoktatási kutatók és oktatók szakszervezete (SNEC) közgyűlése után bejelentették a  8 napos munkabeszüntetést febr. 2-től kezdődően. Követeli az Ali Bongo Ondimba  köztársaság elnök 2011. aug. 16-i bejelentésének megfelelő bérfejlesztést,  melynek 2012 januárjában életbe kellett volna lépni. A  SNEC elnöke, Jean-Rémi Yama kijelentette: «Sajnos, egy évvel később sem, ennek még egyetlen eleme sincs meg».

A gaboni olajfinomító, a   SOGARA határozatlan időre szóló sztrájkja folytatódik Port Gentilben. Jan. 14-én kezdődött az egészségügyi szolgáltatás egy részének bezárása elleni tiltakozással és a 2012 végi prémiumok kifizetéséért. Az üzemanyaghiány fenyegető közelségbe került.

A SOGARA vezetése, az ONEP szakszervezet és a tartományi kormányzó találkozása akkor történt csak meg, mikor a munkabeszüntetés a szomszédos Schlumberger vállalatra is átterjedőben volt már. A francia-amerikai multinacionális kőolajvállalat azzal fenyegeti az ONEP-et, hogy bíróság elé viszi az ügyet.

Gabon lakosságának 60 %-a napi kevesebb, mint 2 dollárból él. 1960 óta független,  a «Franciország (és a Total) barátja», Omar Gombo vezette 41 éven át – most pedig fia, Ali Bongo Ondimba.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.