2013. január 7., hétfő

Portugália



3,08 milliárd euróért a  BTP Vinci csoport megkapta az ANA portugál állami repülőterek kezelési jogát.  A francia eredetű csoport a portugál repülőterek koncesszióját egyetlenként 50 évre birtokolja. Az ANA-hoz tartozott a lisszaboni, portói, maderiai repülőtér és még egy tucat, 2011-ben 76,5 millió eurós hasznot ért el 425 milliós üzleti forgalmával.  

Portugália 2011 májusában vállalta az Európai Uniónál és az IMF-nél, hogy hároméves pénzügyi segítségért szigorításokat és reformokat vezet be.

Az ANA 95 %-os tőkéjének (5%-t az alkalmazottaknak adnak el) átadása az EDP és REN elektromos csoportokét követi, ezeket kínai és ománi befektetőknek adták el. A kormány már kitűzte a Viana du Castelo hajógyár, a vasút egy része (CP Carga), a posta (CTT), az egészségügy és -biztosítás ágainak, a Caixa geral de depositos (CGD) állami banknak a privatizálását is, valamint az állami tévével és rádióval is ezt szeretné tenni.

A befolyó pénzzel akarja az államadósságot (a GDP 120 %-a) csökkenteni és a deficitet 5 % alá vinni ebben az évben.

2013. jan. 1.: közlekedési sztrájk Portugáliában

A tömegközlekedési dolgozók jan.1-én leálltak, hogy követeléseiket aláhúzzák. Nem fogadják el a munkatörvénykönyv módosítását, az ünnepnapokon végzett munka és a túlórák bérezésének csökkentését.  A vasutasok már hónapok óta sztrájkot folytatnak. A munkatörvénykönyv változtatásait a szigorítások, a deregularizáció és a privatizálások keretében a trojka (EU, IMF, EKB) óhajára hajtja végre a kormány.

A 2013-as költségvetés korábban nem látott mértékű adóemelést is tartalmaz, átlagosan 24,5%-ról 28,5%-ra, a veszteség eléri az egy havi bért. Ennek kell fedeznie az 5,3 milliárd eurós megtakarítás 80 %-át, a maradékot a munkanélküli és betegségi jövedelem csökkenése fedezi. A diákok ösztöndíja negyedére csökkent.

Az új költségvetés óriási tömegeket mozgatott meg az egész országban a nov. 14-i általános sztrájkban. Az ellenzék alkotmányos ellenőrzést kért. Az ország GDP-je 2012-ben 3%-kal csökkent, a 2013-as előrejelzés is -1 %, ez lesz már a harmadik recessziós év, a munkanélküliség pedig az aktív lakosság körében elérte a 16 %-ot.

Portugáliában a válság elérte az állami csúcsokat is


Anibal Cavao Silva, Portugália elnöke jan. 1-én bejelentette, hogy a 2013-as költségvetést vizsgálatra átadja az Alkotmánybíróságnak. Úgy ítéli meg, hogy a szigorítási intézkedések, amelyeket a trojka követel a pénzügyi válsággal való szembenézésre cserébe a 78 milliárdos hitelsegítségért, nélkülözi a „méltányosságot”. De hogy a kormány cselekvőképessége birtokában maradhasson, az elnök kihirdette a költségvetést, amely 5,3 milliárdnyi megtakarítást tartalmaz – ennek 80 %-át adóemelésből fedeznék, miközben a munkáltatók terheit csökkentették.

Alkotmánybíróság fog dönteni a tisztviselők prémiumának megszüntetéséről és a nyugdíjak adóemeléséről is. 2012-ben ugyanez az intézmény elutasította a 13. és 14. havi bér köztisztviselőktől elvonását, mégha azt az intézkedést a válsághelyzet miatt fenn is tartották.

Az Alkotmánybírósághoz forduló elnök ugyanahhoz a párthoz tartozik, mint a miniszterelnök (szociáldemokrata), de elfogadta az ellenzéki szocialista párt és a tüntetők kérését, mely megsokszorozódott a kormány gazdaságpolitikája ellen. A költségvetést a szakszervezetek is „pénzügyi szörnyetegnek” minősítették.

A kormány meggyengült. A trojkának is lejjebb kellett adnia igényeiből a költségvetési hiányt illetően, mely a GDP  5 % lesz 2013-ban (4,5 % helyett) és 4,5 %-a 2014-ben (3 % helyett). A trojka 2011-ben Portugáliára mért programjának végrehajtása «jó úton jár», jelentette ki Christine Lagarde, a l’Expresso nevű újságnak jan. 5-én. «A portugál hatóságok különösképpen merészek és határozottak a nehéz és fájdalmas reformok meghozatalában».

Október 25-én még az IMF nyugtalankodott egyik jelentésében, hogy «a program céljai kockázatosak» és «a kiigazításokkal szembeni politikai-társadalmi ellenállás növekszik. Az eddigi széles konszenzus eléréséhez nehéz politikai lépéseket kell tenni».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.