2013. január 17., csütörtök

MALI: francia katonai intervenció




A francia katonák vajon életüket Maliban a «hazáért» fogják kockáztatni? Azért, hogy megakadályozzák a térség «iszlamizációját»? A nők jogait védik és a «szólásszabadságot», ahogy  Bernard Kouchner mondta jan. jan. 12-én BFMTV-ben, vagy inkább azt, hogy az Areva kapja meg az ország délnyugati részében a több, mint 5000 tonna uránium bányászati jogát, amelyre hosszú évek óta vágyik?



A «Szervál-hadművelet»-nek keresztelt francia katonai beavatkozás eldöntésére akkor került sor, amikor Ansar Edine iszlamistái az ország déli részén, Komma tartományban állásokat foglaltak el és a fővárost, Bamakót fenyegették, melynek bevételével az egész országot ellenőrzésük alá vették volna. Ekkor merült fel a francia hatalom számára – na nem a B. Kouchner és mások számára oly’ drága «humanitárius segítség»! – a francia központú, a nukleáris iparra specializálódott Areva ipari tröszt, mely évek óta csatázik az uránium kitermelésének megszerzéséért Faléában, a 21 falut és 17 ezer lakost magába foglaló elzárt közösség 350 km-re Bamakótól.


Faléa földalatti kincsének kiaknázása kérdése nem mai: már a 70-es években feltárták, akkor még nem tűnt elég rentábilisnak (infrastruktúra, víz, energia hiánya). Azóta változott a globális helyzet, most pedig itt az alkalom…



2005-ben a kanadai Rockgate-et bízta meg a kormány a faléai kutatással, fúrásokkal, ennek eredményeit 2010-ben közzétette, azt a Golder Associates «tanácsadócég» kiegészítette: «Mali világklasszis feltételeket biztosít az uránium-kitermelésben».
2011-ben a Rockgate megbízta a (torontói tőzsdén jegyzett) marseille-i Foracot a feltárásokban való közreműködésre. 
 
Franciaország tehát elég mélyen érdekelt a mali uránium ügyében. Egyébként pedig nagykövete,  Christian Rouyer már néhány hónapja kijelentette, hogy «az Areva lesz Faléa urániumbányáinak kitermelője.»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.