2013. augusztus 13., kedd

A fasizmusról



A fasisztaságnak sem nemzetiséghez, sem etnikai hovatartozáshoz nincs köze.
A fasizmus a gazdasági-társadalmi válságok idején lecsúszó középosztály világnézete, ideológiája és mozgalma: mivel nem tudnak/nem akarnak lecsúszásuk valódi, társadalmi okaival szembe nézni (mert egy olyan társadalmi-gazdasági alakulatot, a kapitalizmust, kellene elvetniük, amelynek haszonélvezői voltak és azok is szeretnének lenni), azért bűnbakot keresnek és találnak; mivel lecsúszásukkal elvesztik hagyományos kapcsolataikat, "barátaikat", azért rettenetesen magányosakká és frusztráltakká válnak, ezt csordába verődéssel, teljesen bizonytalan jövőképüket pedig egy vezér iránti feltétlen rajongással kompenzálják; elveszett identitástudatukat féktelen sovinizmussal, a megtalált bűnbakok és a másként gondolkodókkal szembeni tomboló agresszivitással pótolják. Hatalomra akkor jutnak, ha jelentős gazdasági erők állnak mögéjük - ez a lenini imperializmus elmélet szerint az összefonódott monopolista termelő és banktőke, azaz a finánctőke. Ilyenkor lép életbe a dimitrovi "meghatározás": A hatalomra jutott fasizmus a finánctőke legagresszívabb, legsovinisztább, legreakciósabb elemeinek nyílt terrorisztikus diktatúrája. Ugyanakkor a fasizmus tömegbázisát képező lecsúszott (lecsúszóban levő) középosztály tulajdonképpen nem ezt akarja, csak saját álmainak megvalósulását. Ezért a hatalomra törő fasiszta politikusok mindent megígérnek, amit ez a tömeg hallani akar (szociális demagógia, populista antikapitalizmus) és ugyanakkor a társadalom minden erőforrását (elsősorban a termelő-alkotó munkát) saját uralmuk alá rendelik ("munkaalapú társadalom" korporativizmus), majd hatalomra jutva, hatalmukat bebetonozva nem haboznak leszámolni saját tömegbázisuk azon részével, amelyik komolyan vette a szociális demagógiájukat és antikapitalista populizmusukat (a fasciók - polgári körök - de facto megszüntetése, a "hosszú kések éjszakája" stb.).
Mint látható, itt sem nemzetiségről, sem etnikai hovatartozásról nincs szó. Senkit ne tévesszen meg, hogy a fasizmus jellegzetes attitűdje az agresszív sovinizmus (aminek vajmi kevés köze van a hazaszeretethez), és hogy a fasizmus speciális formája, a nácizmus a bűnbakot etnikai-rasszista alapon keresi/találja meg. (A hazafiságot a polgári forradalom "termelte ki" - a kapitalizmus előtt nem volt hazaszeretet, és ezért logikailag nem lehetetlen, hogy utána sem lesz. Az igazi hazafi valójában nem a hazáját szereti, hanem a szülőföldjét. A szülőföld az a szűkebb-tágabb környezet, ahol az ember felnevelkedik, szocializálódik, megszerzi alapvető kulturális, erkölcsi identitását. Ezt nem államhatárok és békeszerződések határozzák meg.) …
A fasisztaság felvett politikai-ideológiai tulajdonság, a magyarság, cigányság, biciklistaság stb. identitástudat (ha én annak vallom magamat) vagy faji megkülönböztetés (ha mások - és ezek a mások a rasszisták - annak tartanak).
Ha Orbán Viktor magát cigány-eredetűnek vallja, akkor az az ő magánügye. Ha bárki más annak állítja be, akkor az a bárki más rasszista állat.
Ha Orbán Viktor aláássa a polgári demokrácia citoyen alapjait, ha korporativista ("munkaalapú") társadalmat hirdet, ha a szociális problémákat a büntetőjog eszközeivel oldja meg, ha soviniszta uszító politikát folytat - elsősorban belső használatra -, ha populista antikapitalista halandzsát önt magából - kizárólag a pórnép vakítására -, akkor objektíve fasisztának nevezhető. Mivel pedig mindezt teszi, azért mindenféle elfogultság nélkül állítom, hogy Orbán Viktor fasiszta (etnikai jelzők nélkül).
Orbán Viktorék bűnbakjai a "korrupt, tolvaj" szoclib politikusok (a három négy éve megvádolt, letartóztatott politikusok közül a többség ellen a mai napig nem született ítélet, vagy felmentő, illetve igen enyhe ítélet született), a devizahitel és az azt folyósító bankok, a közüzemi szolgáltatók, az EU, az IMF stb. stb. Az mit sem számít, hogy itt-ott valós tényekre hivatkoznak (leginkább nem), hiszen azt a látszatot keltik, hogy ha lecsukják Gyurcsányt, Bajnait, Hagyót és a többieket, ha kifizettetik a bankokkal a devizahitelek árfolyamveszteségeit, ha csődbe kergetik (földalatti vezeték-adóval, rezsicsökkentéssel stb.) és utána államosítják a közüzemi szolgáltatókat, ha kizáratják Magyarországot az EU-ból, megszakítanak minden kapcsolatot az IMF-fel, akkor az általuk prezentált Simicska-Orbán-Kövér-Lázár kapitalizmus minden világok legjobbika lesz. Mindamellett, mivel már politikailag eléggé sikerült szoclib ellenfeleiket megkaraktergyilkolni, egy idő után már nem forszírozzák a lecsukásukat, a Simicska-állam kezébe vett közüzemek, bankok adóit meg fogják szüntetni, a rezsicsökkentést leveszik a napirendről, nem fogják kivinni az országot az EU-ból, puszipajtások fognak maradni az IMF-fel. Aki ezt szóvá fogja tenni, annak majd kitalálnak egy megfelelő "hosszú kések éjszakáját" (ahogyan azt a felsőoktatás korábban tandíj ellen uszított hallgatóival már meg is tették).
"Orbán úr szerint: "Dolgozni muszáj, (jól) élni nem muszáj!" - "jóléti állam helyett munkaalapú társadalomra és gazdaságra van szükség"."El kell érnünk, hogy mindenki dolgozzon, aki dolgozni tud!"

és nem
"El kell érnünk, hogy mindenki dolgozhasson, aki dolgozni akar!"
A legtisztább "munkaalapú társadalmak": az amerikai rabszolga-ültetvények, a Dickens által "megénekelt" dologházak, Buchenwald és Kolima.
És itt érkeztünk el a KMK-hoz. Ha van valami, amiben a sztálinizmus hasonlít a fasizmushoz, az éppen a KMK (közveszélyes munkakerülés) intézménye. A KMK tipikus sztálinista találmány, de nem előzmények nélkül való. Előzményei:
- a Tudorok "véres" csavargó ellenes törvényei, amivel a földjeikről elkergetett angliai bérlőket ("amikor a juhok megették az embereket") bekergették, bekényszerítették a legkegyetlenebb kizsákmányolással működő manufaktúrákba
- a rajna-vidéki falopási perek, amikor az addigi szabad rőzseszedési jogot (ami igen előnyös volt az erdőtulajdonosok számára) egyik napról a másikra falopássá, bűncselekménnyé nyilvánították - nem az erdőtulajdon védelmében (mint említettem, annak a rőzsegyűjtők tevékenysége előnyös volt), hanem a leendő proletariátus bekényszerítése végett a tőkés iparba.
Ugyanis a KMK nem azokat büntette általában, akik nem dolgoztak, hanem azokat, akik nem az államigazgatási tulajdonban levő termelőüzemekben dolgoztak. A korai (1928-36) sztálini Szovjetunióban elsősorban a "kontárok" és "kulákok", azaz az ipari és mezőgazdasági kistermelők estek áldozatul, a későbbi "létezett szocializmusban" a független értelmiségiek, a másként gondolkodók.
 
Nem a szegénység, hanem a szegénységbe való lecsúszás okozza a fasizmust. Éppen ezért a lecsúszó középosztály és nem a tartósan mélyszegénységben élő rétegek a fasizmus bázisa. … azokra jellemző, akiknek volt mit veszteniük és akik nem értették, nem akarták érteni, hogy miért vesztették el, amit elvesztettek - ez pedig a lecsúszó középosztályra jellemző. A középosztály - nem marxista fogalom - a "jó állásban" levő munkásoktól a középtőkésekig terjedő jövedelme és életvitele által jellemezhető társadalmi csoport (igen közel van a marxista "kispolgár" fogalmához, de nem azonos azzal, mert - az előzőek alapján - proletárok és (közép)tőkések is tartoznak bele). A nagytőke ameddig lehet, igyekszik távol tartani magát a mozgalomtól, úgy gondolja (úgy gondolta), hogy csak végezzék el a fasiszták a piszkos munkát, azután majd őket is kirúgja a fenébe. Kevesen tudják, hogy például a német nagytőke memorandumban óvta Hitlert a Szovjetunió megtámadásától (mert jól látta annak veszélyeit), ami persze a támadás után nem zavarta őt abban, hogy a Wehrmacht és az SS után bevonuljon kiharapni a tortából (H. Göring) a maga nem kicsiny szeletét.
Mit tudunk kínálni ezeknek a lecsúszó tömegeknek, hogy ne legyenek fasiszták? Szüntessék meg a magántulajdon, az idegen munka leigázását, a kényszerű munkamegosztást, a bérmunkán alapuló és törvényszerűen válságokat okozó kapitalizmust - azaz kommunizmust (ami éppen az ellenkezője a sztálinista "létezett szocializmus" azonnal előráncigálandó "kommunista bűneinek"). Hogy a lecsúszó középosztály (én tudatosan nem tömegeket írtam) bizonyos tagjai ezt nem tartják elfogadhatónak? Hát éppen belőlük lesznek a fasiszták, akiket azután a legocsmányabb célok érdekében használ fel a nagytőke.
()

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.