2013. augusztus 13., kedd

Snowden-ügy


Az Edward Snowden-ügyben az az érdekes, hogy igazságtartalmát senki nem kérdőjelezi meg.


Az USA titkosszolgálata, az NSA világszerte figyeli az összes telefonbeszélgetés és email-váltás nagyobbik részét. Hozzáférnek a számítógépek, mobiltelefonok és szolgáltató központok minden adatához. A Google-keresések éppúgy megfigyelés alatt állnak, mint az SMS-ek, vagy a Facebook bejegyzések.

De mire is jó ez? Nem terroristákról van szó, hiszen ahhoz nem kellene a lakosság többségét ellenőrizni. Még a különösen védett diplomáciai EU-képviseleteket is lehallgatja az NSA! Nincs itt szó sem gazdasági kémkedésről, sem az ellenőrzés alól kiszabadult rendőri szerv tevékenységéről. A titkosszolgálatok csaknem teljesen a demokratikus ellenőrzésen kívül állnak.

A katonai és rendőri titkosszolgálatok inkább az államhatalom biztosításának eszközei. Fellépnek minden olyan csoport ellen, amelyik kihívást jelent az állam tekintélyével szemben. Ezek lehetnek terroristák éppúgy, mint a mozgalmak, pártok, újságírók, forradalmi diákok vagy a szakszervezetek.

Ellenlépésként azt  ajánlják, hogy az emailjeinket kódoljuk, és jelentkezzünk le a Facebookról. De a megbízható adatátvitel nehéz. Az olyan számítógépes operációs rendszereket, mint a Windows és a Macintosh, az okos telefonok operációs rendszereit mind az USA-ban fejlesztették ki. Nem tudjuk mikor és hogyan juttatnak el adatokat a titkosszolgálatoknak. Egy bonyolult jelszó sem segít, ha a billentyűzet szoftvere az NSA számára küldi az adatokat.

A megfigyelés számtalan szinten történik: a mobilszolgáltatók feljegyzik, hogy mikor és kivel telefonálunk. Minden email nyomot hagy az ún. IP-számban. Sok mobilba épített fényképen szerepelnek helyi koordináták. A kártyás vásárlásokat, repülőjegy rendeléseket, átutalásokat és az online szállodafoglalásokat követni tudják. Az olyan szolgáltatások, mint a Facebook, az elektronikus címjegyzékeket kikémlelik, azokat kinyomozhatják, még ha az adataikat egyáltalán nem is akarják közzétenni. Innen kezdve a magánéletnek nincsenek titkai.

Hogy is mondta József Attila ?

«Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, mirõl álmodoztam…»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.