2013. augusztus 31., szombat

Szíria


Nagy-Britannia:  Cameron kisebbségben



A brit Alsóház aug. 29-én 285 vokssal 272 ellenében elvetette Cameron szíriai katonai beavatkozásának javaslatát. A konzervatív politikus többséggel rendelkezik a Házban, a szavazás eredménye arról tanuskodik, hogy a brit politikai körök egy része kalandor politikának ítéli a háború ilyenfajta kiszélesítését.

A nemzetközi álláspontok az ügyben megsokszorozódtak. Kanada, Olaszország, Dél-Afrika is bejelentette, hogy nem venne részt ilyen beavatkozásban. Több dél-amerikai ország, Brazília, Ecuador, Venezuela, Bolívia pedig kifejezetten ellene foglalt állást.  

François Hollande francia elnök azonban erőlteti az «erőszak eszkalációja elleni csapást». Angel Merkel német kancellár pedig azt nyilatkozta, meg kell várni az ENSZ-vizsgálat eredményét.

Barack Obama bejelentette, hogy a brit szavazás ellenére "az amerikai érdekek szerint fog dönteni". Korábban arra is célzott, hogy fenntartja magának az egyedüli döntés jogát. Egy ötödik amerikai hajó érkezett a már ott lévő négyhez a szíriai partok közelébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.