2013. augusztus 31., szombat

Hogyan ejtette csapdába a bankot egy ügyfél?


 

 


A szerződés alján a lényeget apró betűkkkel írja a bank. Oroszországban egy furfangos ügyfél saját csapdájába ejtette …

Amikor a negyvenéves Dimitrij Agarkov 2008-ban kiböngészte az apróbetűs szöveget, amit bankja egy hitelkártya kapcsán ajánlott, dühbe gerjedt (túl magas büntetési ráta, túl alacsony kiadás, stb). A voronyezsi lakos semmit nem talált megfelelőnek. Zseniális ötlete támadt. Szépen beszkennelte a szerződést, számítógépén módosította az apróbetűs szöveget, kinyomtatta, kitöltötte és bankba vitte aláírásra – más pénzintézetekkel ellentétben ez a bank, a TCS (Tinkoff Credit System) aláírását csak akkor adja, ha az ügyfél már megtette ezt. Mint nagyon sok országban, a szerződést egyik vagy másik fél szabadon módosíthatja, a lényeg az, hogy aláírják…

Az új záradék? A felhasznált hitel plafon nélküli, kamata 0%-os, és nincs éves alapdíj. Még ezt is hozzátette: "az ügyfél nem köteles a bank által felszámolt költséget vagy egyéb kiadásokat fizetni". De még messzebbre ment, megjegyezte, ha a bank egyoldalúan módosítaná a szerződést, köteles az ügyfél számára 3 millió rubel (68.000 euró) illetve a szerződés felmondása esetén 6 millió rubel kártérítésre.

Két évig nyugodtan használta a kártyát, nem használva ki a korlátlan hitel lehetőségét. Számára (ahogy később mondta) az egész csak kihívást jelentett, nem visszaélést. 2010-ben azonban a bank eredeti előírásánál magasabb összeget használt fel, a bank pedig megszüntette számláját és kártyáját.

2012-ben Dimitrij Agarkov visszautasította a bank követelését, amely pedig bírósághoz fordult és 45.000 rubelt reklamált (1.020 euró).
A bíróság azonban Agarkovnak adott igazat. A «szerződésmódosítás» lehetőségét elfogadta - akkor is, ha azt a bankban nem olvasták el, csak aláírták, s mindössze a kölcsön összegét kellett visszafizetnie.
Agarkovnak ennyi azonban nem elég, a szerződés «záradéka» szellemében ragaszkodik a szerződésmódosítás ill. számlafelmondás esetén «megállapított» kártérítéshez. A bank főnöke, Oleg Timkov is folytatja a riposztot…  

(Forrás: Challenges)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.