2013. augusztus 18., vasárnap

Ingatlanhitelezési válság


Az ingatlanhitelezés válsága az Egyesült Államokban kezdődött - ahol  nincs szó devizahitelezésről...
Arról van szó, hogy az autó- és az építőipar még mindig alapvető húzó ágazatok. A kapitalizmus alapvető ellentmondása, hogy a munkaerőáru egyfelől a tőkés termelés csökkentendő költsége, másfelől ugyanennek a tőkés termelésnek a legfontosabb végső fogyasztója, fizetőképes kereslete. Az ebből az ellentmondásból törvényszerűen fakadó túltermelési válság napjainkban mindig az autó- és a (lakás)építő iparból indul ki, mert ezeknek a termékeknek (gépkocsi, lakóingatlan) lényegesen rugalmasabb a kereslete, mint például az élelmiszereké (akiknek gondot okoz a szakzsargon ("rugalmas"): ez azt jelenti, hogy ha csökken a háztartás jövedelme, hamarabb mond le egy új autó, vagy egy új lakás vételéről, mint a megszokott étrendjéről), és e két iparág - a beszállítókkal együtt - a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozik. Tehát amikor a bankok - egyébként a bank eredeti rendeltetésével szemben - hitelt nyújtottak gépkocsi és lakás vásárlásra, akkor ezzel elodázták e két fontos iparág összeomlását és így az általános túltermelési válságot. Vagyis egyáltalán nem felelőtlenül hiteleztek, hanem a kapitalizmus keretei között társadalmi érdeket szolgáltak.
A megnövekedett (a hitelekkel mesterségesen megnövelt) kereslet felemelte az árakat, ami magához vonzotta a spekulánsokat. Az iparágak túlfűtötté váltak, az árak indokolatlanul magasra emelkedtek, a "lufi" kipukkanása elkerülhetetlenné vált. Ekkor, és ezért zuhantak le a korábban indokolatlanul magasra kurblizott árak, és ehhez a bankoknak, pláne a deviza alapú hiteleknek van a legkevesebb közük.
... ez a világméretű jelenség nálunk - a privatizációs bűncselekmények elévülése miatt és az első Orbán-kormány dilettáns-populista politikája következtében - különösen nagy spekulációs összetevővel jelentkezett és ennek lett a következménye az első Orbán-kormány utolsó évében beindult, majd a Medgyessy-Gyurcsány kormány idején nem elsősorban a kormány, hanem sokkal inkább a neki mindenhol keresztbe tevő, a forintot irreálisan megerősítő Járay vezette MNB miatt fellendült deviza alapú hitelezés. Mindamellett, amikor a gépkocsi/lakáshitel lufi kipukkant, sokkal több forint hitel dőlt be, mint deviza alapú. A devizahitelesek közül csak azok szívták meg, akik azért vettek fel deviza alapú hitelt, mert a forinthitel törlesztését nem tudták vállalni (a devizahitelesek többsége tudta volna, csak nem akarta - ők általában jól jártak: az össztörlesztésük kisebb, mintha forinthitelt vettek volna fel).
A deviza alapú hitel körüli hisztériát a populista Orbán-kormány és a bűnbak kereső/találó fasisztod csoportok gerjesztik. A Munkáspárt letörölhetetlen szégyene, hogy felcsatlakozott hozzájuk.
A kommunistáknak nem a menthetetlen bedőlt hitelesek hamis illúziókba rángatásával kellene foglalkozniuk (főleg nem fasiszta módra leszűkítve a problémát az "idegen szívű" deviza alapú hitelekre!), hanem azt kellene harcosan követelni a kormánytól, önkormányzatoktól, hogy lakható minőségű, olcsó bérű szükséglakásokkal segítse a lakásukat elvesztetteket, és a kormány ne olyan "mentőcsomagokat" ("árfolyam-gát", "végtörlesztés", stb.) gyártson egyiket a másik után, amelyek csak a spekulánsokon, a deviza alapú hitelezés nyertesein "segítenek".

(Phoenix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.