2013. augusztus 13., kedd

Az egyházakra nem vonatkozik a számviteli törvény


 

 

 

Az egyházi jogi személyek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló rendelet azt mondja ki: "a vállalkozási tevékenységet nem folytató egyházi jogi személynek az Szt. könyvvezetésre, bizonylatolásra vonatkozó előírásait – a bevett egyház belső szabályában a beszámolót alátámasztó sajátos nyilvántartási rendre meghatározott szabályokra tekintettel – kell figyelembe vennie."

 

A rendelet 2014. január 1-től lesz hatályos.
 

Az egyházak jogállásról szóló törvény, amelyet 2011 nyarán fogadott el a parlament, már kimondta: "az egyházi jogi személy hitéleti célú bevételeit és azok felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti."

 

Ez azt jelenti, hogy az Állami Számvevőszék, amelynek elvileg a feladata az egyházak pénzügyeinek vizsgálata, nem kérheti számon az ingatlanjáradék és annak kiegészítése, valamint az egyházak számára felajánlott személyi jövedelemadó, annak költségvetési kiegészítése, illetve a helyébe lépő juttatások elköltésének módját.  A számvevőszéki ellenőrzés csak a meghatározott célokra adott támogatásokra korlátozzák. 

 
Az elmúlt években több botrányos, az egyházak gazdálkodását érintő ügyre derült fény. Van, amelyikben már jogerős börtönbüntetés született.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.