2013. augusztus 26., hétfő

Görögország

  25 000 köztisztviselő …



A görög kormány 2013 júliusában jelentette be, hogy a parlamenti döntésnek megfelelően a közszolgáltatások területén csökkentést hajt végre. 12500 tisztviselőt szeptember végén helyez rendelkezési állományba, 12500-at az év végéig. Ezt igényli a trojka és a befektetők ahhoz, hogy a közel 7 milliárd eurós kölcsön következő részletét lehívhassa a kormány.  
A helyi rendőrségek, kórházi alkalmazottak, önkormányzatok alkotják a leépítések zömét. Bérüknek csak 75 %-át kapják 8 hónapon keresztül (675 eurót), azután vagy elbocsátják, vagy áthelyezik őket.
Athén és Szaloniki nyolc kórházát átalakítják «alacsonyabb egészségügyi szolgáltató központtá. 3500 helyi rendőrt szept. 23-tól rendelkezési állományba sorolnak. A középfokú oktatásban 6 ezer álláshelyet szüntetnek meg, közöttük az OLME szakszervezet elnökéét is. Mintegy ötven technikum szűnik meg, közöttük a segédápolók képzése, a fogorvosi és gyógyszertári aszisztenseké.

A kórházi dolgozók az oktatásiakkal együtt közös front kialakításában gondolkodnak, amely dönt majd a tanév első hete utáni határozatlan idejű sztrájkról. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.