2013. augusztus 15., csütörtök

Magyarország


2008 és 2009 között összesen kilenc településen támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra: 2008-ban Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen és Alsózsolcán, 2009-ben pedig Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán voltak támadások. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon. A Budapest Környéki Törvényszék a múlt héten első fokon tényleges életfogytiglanra ítélte az  elsőrendű, másodrendű és harmadrendű vádlottat, míg a negyedrendű vádlott tizenhárom év fegyházbüntetést kapott.

Soros György támogatási pénzei lassan visszaszivárogtak Magyarországra – írja a csütörtökön megjelent Heti Válasz. Az 1984-ben a hatóságokkal egyeztetve létrehozott magyarországi Soros Alapítványt annak idején a rendszerváltás katalizátoraként emlegették, és ösztöndíjat kapott tőle Orbán Viktor és Kövér László is. A szociális és kulturális programokat támogató alapítvány aztán 2004-től 2007-ig fokozatosan kivonult az országból. Soros azonban újrakezdte a hazai szervezetek pénzelését, tavaly már félmilliárd forintot adományozott civil szervezeteknek az Open Society Foundations és a Center of American Progress, valamint a Center for Reproductive Rights, a Trust for Civil Societyn keresztül – írja a hetilap. A kedvezményezettek között van a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nane, a Patent, a Háttér Társaság a Melegekért, a Mona és az Amnesty International jogvédő szervezetek, a Haza és Haladás Alapítvány, az Eötvös Károly Intézet, a Krétakör Alapítvány, valamint a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.

A kormány korábbi ígéretei között szereplő, a béremelést illetően ősztől „csökkentett üzemmódban” bevezetendő pedagógus-életpálya (a köznevelési törvény szerint szeptembertől járó emelésnél kisebb mértékben, átlagosan 34 százalékkal nőnek az illetmények) egyik kevésbé reklámozott eleme az új minősítési rendszer, ami több elemből álló vizsgában öltene testet. A kormányhivatalok által szervezendő „matúra” során – mint a készülő kormányrendelet HVG által megismert munkaanyagából kiderül – az oktatók korábbi munkáját, „portfólióját” értékeli majd egy bizottság, és óralátogatásokkal is kiegészül az eljárás, amely végén „portófólióvédéssel” kell bizonyítaniuk rátermettségüket az esetenként évtizedek óta pályán lévő pedagógusoknak. Aki átmegy a vizsgán, magasabb besorolásba és fizetési kategóriába, az úgynevezett Pedagógus II. kategóriába kerülne, míg jövőre mindössze kétezren kerülnének a szakma csúcsát jelentő „mesterpedagógus” fokozatba. Ők alkotnák a későbbi minősítésekhez szükséges szakértői gárda derékhadát; ezért számukra még gyorstalpalókat is szervezni kell, amihez uniós támogatást remél a kabinet.

Nőtt a választói aktivitás: az egy hónappal korábbi 38 helyett 44 százalék ígéri biztosra választási részvételét, a pártpreferenciák viszont nem igazán változtak a nyári hónapokban és az elmúlt hetekben sem az Ipsos közvélemény-kutatása szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.