2013. augusztus 22., csütörtök

Dél-Afrika


Autóipari munkások általános sztrájkja


 


Miután a bértárgyalások sikertelenül végződtek, a gépkocsigyártás mintegy 30 000 munkása lépett határozatlan idejű sztrájkba. A dél-afrikai 7 autógyártó üzem leállt. Kedden többezer munkás forradalmi dalokat énekelve tiltakozott Porth Elizabeth-ben, a «Dél-Afrika Detroitjának» hívott nagy déli kikötőváros General Motors, Ford és Volkswagen üzemei előtt.

A sztrájkolók legalább 14%-os béremelést követelnek. A munkáltatók 8%-ost ajánlanak júl. 1-ig visszamenőleges hatállyal, ezt a munkások visszautasították és a NUMSA országos vasas szakszervezet egyik vezetője bejelentése alapján határozatlan időre beszüntették a munkát.

Az afrikai kontinens elsőszámú gépkocsigyártója, Dél-Afrika a világ 148 országába exportálja termelése 60 %-át. A munkáltatól 600 millió randra becsülik a sztrájk alatti napi veszteségeiket (45 millió euró).

2 000 bányász is tüntetett kedden a (platinatermelésben világelső)  Amplats-csoportnál, amely 7 000 munkahelyet akar megszüntetni és három bányát bezárni avégett, hogy «rentabilitását helyreállítsa». A 2012 nyári nagy bányász-sztrájkmozgalom idején létrehozott AMCU szakszervezet elnöke a tüntetőkhöz szólva megemlítette a sztrájk lehetőségét, amennyiben a munkáltatókkal a napokban kezdődő tárgyalások nem vezetnek eredményre.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.