2013. augusztus 14., szerda

Elbocsátások újból


 
Az ukrán-orosz tulajdonosok elküldik a Dunaferr dolgozóinak 23 százalékát, de a tervezett 1500 fős létszámleépítésről nem tudni semmi biztosat. A brutális elbocsátás után azonban működésképtelenné válhat a vasmű, ami a teljes magyar vaskohászat végét jelentené.

A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség azt mondja, ha tényleg elküldenek 1500 embert, működésképtelenné válik a cég. 2004-ben, amikor a Medgyessy-kormány 444 millió forintért és 110 milliárdos beruházási kötelezettségért eladta az ukrán-orosz Donbass Ipari Szövetségnek (ISD).  A hetvenes évek elején még 12 ezer munkással működött a Dunaferr, azóta a felvételi létszámstop és a leépítések hatására 6515-re csökkent a belső munkavállalók száma(utoljára idén tavasszal zárták be a vasmű utolsó külső telepét, a lőrinci meleghengerművet). Őket egészíti a 750 fős kölcsönzött munkavállalói állomány.

A tulajdonosi struktúra egyáltalán nem átlátható, a Dunaferr birtokosa hivatalosan a Cipruson bejegyzett Steelhold Limited, így nem tudni, hogy pontosan kik állnak a háttérben. Annyi azonban biztos, hogy a Dunai Vasmű monumentális főkapuján a magyar és az EU-s lobogó mellett az ukrán és az orosz zászlókat fújja a szél.

Bármi is történjen a gyárral, az alapvető hatással lesz egész Dunaújvárosra, a település számára ugyanis a Dunai Vasmű sokkal több egy egyszerű nagyvállalatnál. A város területének csaknem egyharmadát elfoglaló üzem a dunaújvárosiak 15 százalékának a munkahelye, a ma alig 50 ezer lakosú Dunaújváros gazdasága pedig ezer szállal kapcsolódik a vasműhöz.

A dolgozók idén sztrájkot is folytattak, amelyben sikerrel érvényesítették bérköveteléseiket a tulajdonosokkal szemben. A kollektív szerződés a törvényi előírásnál jóval magasabb, 50 százalékos műszakpótlékot, valamint kéthavi pluszalapbért ír elő.

A kollektív szerződésben foglaltak betartásával egyébként, ha a vezetés még ma elkezdi a procedúrát, akkor is minimum 172 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy az 1500 dolgozó ténylegesen kilépjen a gyárból. A munkások szerint azonban az őket védő rendelkezéseket sosem tartja be senki, többen már arra számítanak, hogy a karácsonyt munkanélküliként tölthetik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.