2013. augusztus 31., szombat

Belgium


Irreális elképzelés az államadósság leszállítása a GDP 60 %-ára

Giuseppe Pagana a Monsi Egyetem közgazdászprofesszora. Kijelenti, hogy a DI Rupo-kormány csakúgy, mint elődei képtelen lesz az európai uniós követeléseket teljesíteni.




Giuseppe Pagano: "Költségvetési szempontból az európai célokat felül kell vizsgálni. Irreális az államadósság leszállítása a GDP 60 %-ára, a ma 104 %-ot évente huszadrészével csökkenteni. Különösen amikor 0 %-os a fejlődés, ez az elvárás a fetisizmus határát súrolja. De arra kicsi az esély, hogy az EU felülvizsgálja követelményeit, pedig szept. 21-ig Belgiumnak meg kell tenni jelentését a Bizottságnak.

Mit tudna még tenni a kormány? Már kigazdálkodott 20 milliárd eurót. Még adót emelni nehéz lenne, a fiskális nyomás maximumon van. Politikai döntéshozatalkor gondolni kell mégiscsak a lakosságra - legalább minimális szinten. A kiadások csökkentése tovább nem megy. Maradna a maradék állami vagyon eladása. De a BNP-Paribas-Fortis, Belgacom vagy a bpost osztalékainak fontos szerepe van a belga bevételekben. Csak remélni lehet, hogy beköszönt, mint korábban, egy 2 %-os fejlődés. Lehet álmodozni. De fejlődés nélkül az európai célok egyenesen a falnak visznek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.