2013. augusztus 14., szerda

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk

 137. sz.





Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése

2013. aug. 09.

 

ALGÉRIA

 

Négynapos mobilizáció a hatalom ellen, több mint 33 millió dolgozó, fiatal, paraszt, nő, diák részvételével.  A forradalmi megmozdulás visszatérés a 2011 januári forradalomhoz, amelyet a Muzulmán Testvériség egyéves uralkodásával meglovagolva valódi tartalmától megfosztott. A forradalmi célkitűzések megvalósítását célozza, azét, amely Mubarakot elzavarta, konkrétan: a munkához, a vízhez, kenyérhez, áramhoz jutáshoz fűződő jogokat, amelyeket a külső adósság fizetése, az EU-val kötött együttműködési paktum, a Világkereskedelmi Szervezet kötöttségei tesznek lehetetlenné.

Az egyiptomi mozgalom persze nyugtalanítja az imperialista hatalmakat kezdve az amerikai adminisztrációval, mivel az eddigiek megmutatják, hogy igenis lehetséges elzavarni egy imperialista szolgálatban álló reakciós rendszert, akkor is, ha az választások útján került hatalomra. Minden nép megértette ezt. A nemzetközi tőke diktátumainak engedelmeskedő kormányok is.  

Az egyiptomi hadsereg persze beavatkozott, hivatalosan a népi követelések teljesítése érdekében. Valójában azonban éppen a forradalmi hullám leállítása érdekében akkor, amikor a többség demokratikus módszerekkel fejezi ki politikai, gazdasági és társadalmi kivánságait.

A független munkáspárt és szakszervezeti tömörülés hiánya jellemzi ezt a helyzetet. A többség követeléseit burzsoá vezetés reprezentálja, a követelések platformja befejezetlen, hiányzik a külső adósság fizetésének teljes elutasítása, holott ez minduntalan felmerül.

Ezen felül azonban mindenképpen van egy nagyon fontos tanulsága: a népnek megvan a képessége ahhoz, hogy saját sorsát kezébe vegye. A Maghreb és Machrek régiói számára pedig azt, hogy az imperializmus mögé felsorakozott iszlám irányzatok a demokrácia tagadását jelentik, annak politikai és társadalmi tartalmával együtt. Ezt láthatjuk Tunéziában is, ahol a forradalmat az Ennahda fordította el, s ahol a tömegek szintén keresik forradalmi célkitűzéseik megvalósítását.  

Válaszul a kialakult helyzetre, az amerikai imperializmus kiterjeszti háborús politikáját. A Kongresszus az észak-afrikai helyzettel megbízott albizottságot hozott létre. Valójában Algériáról van szó, egy agresszív szakértői jelentés alapján az amerikai kormány a lehető legrosszabb dologra készül, a katonai beavatkozásra.

Ezért kell mobilizálnunk a nemzet védelmében, amelynek egy szakasza volt a jún. 28-i nemzetközi nagygyűlés, elutasítani mindenfajta destabilizációs tökekvést és folytatni az ország gazdasági felegyenesítését szuverén döntések alapján: az El Hadja komplexuma, az Ouenza bányái államosításával, a PAS által becsukott tucatnyi vállalat megnyitásával, új vállalatok alapításával, az  51/49 keretében (az algériai-külföldi tulajdoni részarány)...

 

Ezek az intézkedések azon túl, hogy az import számláját csökkentik, fiatalok tízezrei számára közvetlenül munkahelyeket hoznak létre. Társadalmi területen tovább folyik a tisztviselők visszamenőleges kifizetése, amit harccal értek el bérük és prémiumuk emelése érdekében. Ezek, holott mérsékelt vívmányok, mégis zavarják a nemzetközi tőke érdekeit, tehát támadják.

Ez az, amiért eddigi szerzett jogainkat védve aktívan harcolunk a társadalmi-gazdasági problémák együttesének rendezéséért avégett, hogy a népi ellenállást támogassuk minden külső agresszióval szemben.

A bomló egypártrendszerrel való végleges szakításhoz igazi politikai reformra van szükség ahhoz, hogy a nép olyan intézményeket hozhasson létre, amelyekre szüksége van szuverenitása gyakorlásához, garanciáihoz. Ezzel vértezi fel magát az ország a külső beavatkozás ellen.

 

Elvtársunk, JEAN-CLAUDE JEREMIASZ                       

A Nemzetközi információkat  megjelentető csapat nevében nekem jutott a nehéz feladat, hogy bejelentsem Jean-Claude Jérémiasz júl. 31-i hirtelen bekövetkezett halálát.

Jean-Claude 10 éve a csapat szíve-lelke volt, a lap megjelentetésének és terjesztésének oszlopa. Sokan ismerték szerte a világon személyesen is, még többen munkáján keresztül. A Nemzetközi Egyetértés nagyra becsült aktivistája volt, elvtársunk és szervezőnk.

Salut, Jean-Claude !

                                                                                                             (Christel Keiser)

 

(Az Algériai Dolgozók Pártja Politikai Irodája titkársága)

Eltávozása számunkra óriási veszteség. Ismertük precíz munkáját az algíri találkozó megszervezésében, diszkrét személyét, aki minden gond megoldásában rendelkezésre állt kedvesen, mosolyogva. Büszkék vagyunk barátságára, arra, hogy az algériai forradalomhoz különös ragaszkodást mutatott, szolidárisan a Dolgozók Pártjával Algéria szuverenitásának feltétlen híveként. Emléke előtt tisztelegve nem felejtjük.  

 

 

 

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com

 

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.