2013. augusztus 14., szerda

Burundi


TRIBUNE LIBRE DES TRAVAILLEURS
53.sz.
IKINYAMAKURU C’ABAKOZI            
MENSUEL DU PARTI DES
TRAVAILLEURS ET DE LA DEMOCRATIE-      
PTD«TWUNGURUNANI », Avenue Kivyeyi, Kigobe Nord
B.P. 1032 BUJUMBURA   
______________________________________________                    
Az adó- és áremelések eltörlését!


2013 júliusában  a burundiaik életkörülményeit újabb brutális támadás érte. Az adókat ismét emelték, újabbakat vezettek be, amely általános áremelkedéssel és a már eddig is ínségbe süllyedt népesség újabb elnyomorodásával jàrt.  Július 23-án, a Cndd-Fdd, Uprona és Frodebu Nyakuri alkotta kormány egyhangúlag elfogadta azt a törvénytervezetet, amely az áfát emeli, számos alapvető termék esetében 10 %-kal.  De például bizonyos textiláruk esetében 70 %-os lesz az áremelés,  a dohány és az alkohol esetében 200 %-os. A költségvetési kiigazítást 100 %-ban megszavazta a parlament, növeli az importautókat, a műszaki vizsgát, a jogosítványt, a repülőjegyeket érintő, stb. költségeket. A törvénytervezetet Tabu Abdallah Manirakiza pénzügyminiszter a mezőgazdasági fejlődéssel indokolta… tehát a lakosság jobban él!
A kormány a burundi kölcsönalapok kezelőinek júl. 15-15-i bujumburai konferencián bejelentette, hogy a Cslp 2 keretében ígért 2,8 milliárdos segítség (!) 46 %-a már kiszállt a kasszából, mivel spekulatív eladósodásról van szó. Eközben a nyomor, a munkanélküliség, az éhezés, a betegségek aratnak. Számos tartományban jegyzik, hogy például a mezőgazdasági szektorban, állattartásban 2013-ban szédítő csökkenés várható, holott a lakosság 72 %-a - hivatalosan is - komolyan alultáplált.  Kolera pusztít  Gihosha és Musaga, Makamba tartomány (Kayogoro), Rutana (Gitanga, Rutana, Giharo…) területén, mivel hiányzik az ivóvíz a privatizálási politika következtében. A kávé, amely országunk exportjának több mint 80 %-át adta, eltűnőben van. Például Kayanza tartományban a kávétermesztés a 2004-es 45.000 tonnáról 10 év alatt 95 %-ot esett!  S még ez sem minden, alapfokú oktatási reformtervezet lép ezévben életbe az oktatás minősége rontásával, az intenátusi rendszer fokozatos megszüntetésével, amely a gyerekeket már 14 éves kortól munkanélküliségre itéli.  
Ugyanazok a nemzetközi intézmények, élén a Világbankkal, amelyek jelzik, hogy Burundi a világ legszegényebb országa, saját maguk kényszerítik a leggyilkosabb programokat rá.  Nem kellene végleg szakítani velük?


Az alapfokú oktatás


A kormány ellenreformja másfajta szervezést és új programokat igér. Az oktatás hat alapvető területre összpontosul, nyelvek, matematika, tudomány és technológia, bölcsészettudomány, művészetek és vállalkozás.

Ami nyilvánvaló, hogy nem az alapfokú oktatás minőségét akarja javítani. A miniszter szerint «a bukásokat akarja elkerülni, a kollégiumokat megszüntetni, növelni a hatodikból feljebbjutást, a pedagógusok specializálását és a képzés-munkahely relációnak megfelelve a tanterveket megreformálni». Pusztán anyagi szempontok játszanak közre, ahogy azt a Világbank, az IMF és az EU követeli.  A miniszter szerint «az Unesco szakértői ajánlották a 6-9 éves gyermekek bázisismereteinek erősítését»… a Burundi számára előírt  szegénység elleni küzdelem, fejlesztési program, a mindenki számára szóló oktatás projektje szerint. Azonban ez a «reform» a tömegek és az ifjúság hátrányára szolgál, abból kizárja őket, növeli a munkanélküliek számát, az oktatási szívonalat lejjebb csúsztatja, s végülis az ország diszlokációjához vezet.

Elegünk van ebből az intézményesített «szegénység elleni», «reform», «fejlesztési», «demokratizáló» politikából! Burundi végre nyugodtan akar élni, az ország kincseit maga kiaknázni és szuverenitását visszaszerezve maga akarja eldönteni saját sorsát.

 A.N.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.