2013. augusztus 2., péntek

Egyiptom


A néppel szemben  a nagyhatalmak konszenzust akarnak a rendszer megmentése érdekében  




Informations Ouvrière, Daniel Gluckstein

"A rendszer összes védelmezője szembetalálja magát az egyiptomi nép mobilizációjával. A hadsereg, háta mögött az USA-val «konszenzusos» megoldást akar megvalósítani, annak érdekében, hogy a a tömegeket leszerelje.  

Júl. 26-ról 27-re virradóan a biztonsági szervek a második tömeggyilkosságot szolgáltatták három héten belül. John Kerry amerikai államminiszter kommünikéjében «nyugtalan» ezen «erőszakos cselekmények» miatt. Az egyiptomi hatóságoknak respektálni kell a békés tüntetéseket és a szólásszabadságot, tette hozzá. De ezek a jól megformált szavak nem feledtethetik azt a szerepet, ameleyet az USA játszott Mohamed Morsi megbuktatásában a jún. végi – júl. eleji hatalmas tömegtüntetések után. A New York Times szerint néhány órával letartóztatása előtt, júl. 4-én hajnalban a Fehár Ház követelte, hogy Morsi nevezzen ki új miniszterelnököt, új kormányt. Elutasítása után egy sorozat telefonhívás zajlott. Az USA kairói nagykövete, Anne Patterson, az amerikai nemzetvédelmi hivalal, Susan Rice részéről.

Morsi fenntartotta álláspontját, a Fehér Ház zöld fényt adott a tábornokoknak. Néhány óra múlva Morsit letartóztatták.

Mohamed Morsi nem hitte, hogy a generálisok ellene forduhatnak, hiszen gondosan őrizte privilégiumaikat, gazdasági érdekeiket és alkotmányellenőrző szerepüket, arról nem is beszélve, hogy elkötelezte magát az Izraellel kötött «békeszerződés» mellett.  

Az egyiptomi nép pedig elutasítja a fenálló rendszert, alávetettségét az IMF-nek, a szubvenciók megszüntetését, az adók emelésélt és a privatizációkat. "  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.