2013. augusztus 28., szerda

Nyomorúság


A mellékelt fotón egy nénike álldogál hajlott háttal a fővárosi bevásárlóközpont előtt az egyik kezében egy csokor virággal, a másikban egy bottal.

A Facebook-felhívásra rengeteg hozzászólás érkezett, sokan írtak, akik rendszeresen vesznek virágot, málnát, cseresznyét a nénitől. „Amúgy estefelé szokott hazamenni a beteg lányával, a buszra is alig tud felszállni, annyira hajlott a háta, és annyira nehezére esik már” – írta az egyik hozzászóló. Egy vajszívű biztonsági őr is megjelent, és elmondása szerint annak ellenére sem zavarta el az idős asszonyt, hogy nem volt engedélye. Az utcai árusoknak is kötelező ugyanis közterület-foglalási engedélyt szerezniük a helyi önkormányzatnál, különben megbírságolhatják őket.

Nem ő az egyetlen idős nyugdíjas az országban, aki kénytelen kiállni az utcára virágcsokrot vagy mást árulni, mások segítségére utalva. „Én a Múzeum körúton szoktam sokat sétálni Budapesten, idős emberek oda pakolgatják ki könyveiket, és 100 forintért adják el őket – írta valaki. – Egy bácsi a múltkor ott sírt nekem, hogy kilakoltatták, legalább egy könyvet vegyek tőle, bár ragaszkodik hozzájuk, és mindet olvasta már, kénytelen eladni őket. Művelt ember lehetett, rengeteg nyelvkönyve volt és világirodalmi alkotások. Vettem tőle, mindegyikről tudott beszélni, hogy miről szól. Sajnálom őket nagyon.”
Vannak, akik régi öltönyüket árulják, sőt, gyógyszert egy-egy pesti útkereszteződésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.