2013. augusztus 11., vasárnap

Ciprus


(ciprusiak tüntetése a trojka ellen)

Cipruson tényleg bevezetik a feltétel nélküli alapjövedelmet?


"Nicos Anastasiades, a Ciprusi Köztársaság elnöke bejelentette, hogy 2014. júniusától bevezetik -- ha igaz, a világon elsőként, -- a feltétel nélküli alapjövedelmet."




"Ciprus minden állampolgára garantáltan megkap minden minimális szükséges segítséget az államtól, hogy méltóságteljes életet élhessen. Ehhez szükséges a teljes juttatási rendszer racionalizálása – mondta sajtótájékoztatóján a munkaügyi miniszter, Zeta Emilianidou.

A “forradalmi reformot” a szociális ellátások rendszerében Nicos Anastasiades elnök hirdette meg, és azon az elven alapul, hogy biztosítsa a garantált minimálbért minden polgár számára.

A kormány elsődleges célja, hogy aktívan reintegrálja az embereket a munkaerő-piacra, és közben megteremtse azokat a feltételeket, hogy a jelenlegi rendszer kikerüljön a működésképtelenség csapdájából – mondta Emilianidou.

A rendszer sarokköve a garantált minimum jövedelem lesz, amelyet a Ciprusi Statisztikai Hivatal a Nemzetközi Munkaügyi Hivatallal együttműködve számít ki, felmérve minden háztartás igényeit élelmiszer-, ruha-, villamos energia és egyéb alapvető szükségletek tekintetében.

Emilianidou elmagyarázta, hogy minden polgár élhet a minimum jövedelem igényével, a munkanélküliek és a nyugdíjasok is. A kifizetés kritériumok alapján történik majd, amely figyelembe veszi a meglévő jövedelmet, ingó vagy ingatlan eszközöket, a család méretét, a családtagok életkorát, és egyéb speciális igényeket. Eléréséhez ésszerűsíteni kell az egyes juttatásokat és kiadásokat.

Emilianidou megjegyezte, hogy az állam jelenleg 2800 millió eurót fizet évi szociális jóléti juttatásokra (közel 900 milliárd forint – a fordító megjegyzése) különböző rétegeknek. A cél az, hogy ugyanazt az összeget annak érdekében költsék el, hogy azok a polgárok jussanak hozzá, akiknek a legnagyobb segítségre van szükségük.

Emilianidou elmondta, hogy az állami jóléti rendszerének reformját a kormány azzal a szándékkal hívja életre, hogy a célzott támogatásokkal pénzt takarítson meg. Pénzeszközöket is rendelkezésre bocsátanak az Európai Szociális Alapból. A reform biztosítja a programok végrehajtását munkahelyi képzések formájában is, valamint az elhelyezkedést a szociális munka területén, különösen azok számára, akik kapnak alapjövedelmet.

További pénzt kapnak azok, akik bérleti díjat vagy jelzálog kamatokat fizetnek – tette hozzá a miniszter.

Néhányan már eddig is kaptak 2500 eurót, de lesznek olyanok, akik eddig 2500-3000 eurót kaptak, de eztán kevesebbet fognak, viszont nem az a cél, hogy csökkentsék az eddigi előnyöket. A megtakarítások lényege a rendszer ésszerűsítése, hogy a finanszírozást helyesen hajtsák végre. Az alapjövedelem célja az, hogy mint egy végső biztonsági hálót nyújtson azok számára, akiknek valóban szükségük van rá.

Az új rendszerrel együtt kerülnek bevezetésre más szociális programok is a menekültek, a diákok, a gyermekes családok és a fogyatékkal élők részére."

(Ciprus területe 5895 négyzetkilométer, lakosainak száma kb. 840 ezer fő. Az egy főre jutó GDP 28 ezer dollár. Magyarország 93 ezer négyzetkilométer, 9,9 millió lakosú, az egy főre jutó GDP kb. 18 ezer dollár.)
***


Ez nem FNA!


(Phoenix)

1) "A kormány elsődleges célja, hogy aktívan reintegrálja az embereket a munkaerő-piacra, és közben megteremtse azokat a feltételeket, hogy a jelenlegi rendszer kikerüljön a működésképtelenség csapdájából"

Az FNA elsődleges célja, hogy a társadalom tagjait függetlenítse a munkaerő-piactól. Mellesleg éppen ebben rejlik az FNA megvalósíthatatlanságának egyik fő oka is: ez egy "visszafelé falopási ügy" (http://www.kommunista.net/forum/feltetel-nelkuli-garantalt-alapjovedelme...), ami nagy valószínűséggel a tőke maximális ellenállását váltja ki.

2) "A kifizetés kritériumok alapján történik majd, amely figyelembe veszi a meglévő jövedelmet, ingó vagy ingatlan eszközöket, a család méretét, a családtagok életkorát, és egyéb speciális igényeket."

Vagyis szó sincs feltétel nélküliségről!

3) "A cél az, hogy ugyanazt az összeget annak érdekében költsék el, hogy azok a polgárok jussanak hozzá, akiknek a legnagyobb segítségre van szükségük"

Ismét annak a megerősítése, hogy a cél nem a munkaerő-piactól való függőség csökkentése.

4) "Az alapjövedelem célja az, hogy mint egy végső biztonsági hálót nyújtson azok számára, akiknek valóban szükségük van rá."

Detto ...

Ez persze nem szocializmus ... A "létező szocializmus" bukása egy valamit biztosan bebizonyított: pénzgazdálkodáson alapuló - akár korlátozott - piacgazdaság nem lehet szocializmus. Ez egyébként az FNA másik buktatója (ami gyakorlatilag a finanszírozás valószínűsíthető megoldhatatlanságában jelentkezik).

***

(Infok)

A demagógia netovábbja, hogy «Néhányan már eddig is kaptak 2500 eurót»! Az Európai Bizottság 2012 júniusi  jelentése részletesen közli (http://ec.europa.eu/employment_social/empl_portal/SSRinEU/Your%20social%20security%20rights%20in%20Cyprus_fr.pdf ), hogy a kötelező társadalombiztosítás alapján mit lehet «kapni»:

 betegbiztosítás

 anyasági juttatások 

 munkahelyi baleset, betegség, rokkantság és elhalálozás  

 rokkantnyugdíj

 munkanélküliség

 öregségi nyugdíj

 özvegyi nyugdíj

 árvaellátás

 temetési segély

 házasságkötési segély

·         Az, aki férjhez megy, gyereket szül, majd munkahelyén balesetet szenved, biztos megkapja az említett összeget… De pl. a «független dolgozónak» (egyéni, kényszervállalkozónak pl.) se munkanélküli segélyre, se betegbiztosításra nincs joga, holott jövedelme 12,6%-át befizeti… A bérből élő 6,8%-ot (az állam ezekhez tesz hozzá). A munkanélküli ellátáshoz Cipruson a munkanélküliséget megelőző legalább 26 hónapban biztosítottnak kell lenni, s legalább 167,05 eurós heti bér után fizetnie a járulékot. 2012-es adatok szerint családfőnek 452 €, minden 14 éven felüli eltartott után plusz 226 € és 14 éven aluli eltartott után pedig 135,60 € jár.

A ciprusi élelmiszerárak nagyjából a francia, olasszal egyeznek, az európai átlagnál 8 százalékponttal magasabbak; az átlagjövedelmek viszont alacsonyabbak, havi bruttó 2 025 euró, minimálbér nincs. Szó nincs arról, hogy bármiféle új forrást bevonna a ciprusi állam polgárai jólétének emelésére –mondjuk köztulajdonba venné az alapvető gazdasági forrásokat, de még arról sem, hogy a tőkét megadóztatná –, mindössze az eddigieket vonná össze, annak összege nemhogy nem változna, hanem ahogyan alá is húzza, megtakarítást akar eszközölni.

Ahogyan látjuk, az ördög mindig a részletekben rejlik. Emígyen a ciprusi elnök, a konzervatív Dimokratikos Synagermos vezére, Nicos Anastasiades parasztvakításban semmiben nem különbözik homológjaitól,  különösen nem magyar miniszterelnök kollégájától: a sz@rt próbálja aranyként eladni. Nyilván ezért is élvezi Ciprus az Európai Bizottság támogatását a "feltétel nélküli alapjövedelem" ügyében.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.