2013. augusztus 31., szombat

No comment


(az USA a világban)


„…  Az Egyesült Államok arra kéri a magyar kormányt, hogy ítélje el a szír kormányt a vegyi fegyverek használata miatt - közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pénteken az MTI-vel. A magyar Külügyminisztérium ezzel kapcsolatban azt közölte: Magyarország szövetségeseivel szorosan egyeztetve alakítja ki és képviseli álláspontját Szíria ügyében. "Kérjük a magyar kormányt, csatlakozzon hozzánk és nyilvánosan ítélje el a szír kormányt a vegyi fegyver használata miatt, és hívja fel a nemzetközi közösséget arra, hogy vonja felelősségre a rezsimet egy alapvető nemzetközi norma megsértéséért" - olvasható a nagykövetség írásos tájékoztatásában. A részletes, nem titkosított hírszerzési értékelés kimutatta a szír kormány felelősségét a vegyi fegyverek Damaszkusz egyik elővárosában, augusztus 21-én történt használata kapcsán. Kerry külügyminiszter a szíriai kormány saját állampolgárai elleni támadását erkölcsi obszcenitásnak nevezte.

"Tiszteljük és támogatjuk az ENSZ-csapat munkáját, amellyel további bizonyítékokat keres arra, hogy a rezsim vegyi fegyvereket vetett be és ezek polgári lakosok százainak halálát okozták, ám az már világos, hogy ezt a támadást a kormány követte el. A rezsimet felelősségre kell vonni a tetteiért" - áll a nagykövetség MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában.

A Külügyminisztérium az MTI-nek megerősítette, hogy pénteken a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül átvették az amerikai kormány felhívását. Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország korábban megszakította a diplomáciai kapcsolatokat az Aszad-rezsimmel, amelyet nem ismer el Szíria törvényes képviselőjének. Magyarország a legkövetkezetesebben és a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek használatát - ismertette a magyar álláspontot a sajtófőnök. Magyarország szövetségeseivel szorosan egyeztetve alakítja ki és képviseli álláspontját Szíria ügyében - tette hozzá Kaleta Gábor.   …”

Forrás: 2013. augusztus 30., péntek (MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.