2013. augusztus 10., szombat

Adót fizetni muszáj. De mennyit? Mire?



2013. aug. 5. – tax freedom day. Ettől a – szimbolikus - naptól a belga dolgozó már magára keres, nem az államra…

Tudtul adták az újságok, hogy a számítások szerint az átlagállampolgár ezzel a nappal letudta átlagállampolgári kötelességét az állam felé, s nekiláthat saját maga és családja boldogulását keresni. Aug. 4-ig csak a közkiadásokat, fiskális és szociális kötelezettségeit törlesztette az IEM (Institut économique Molinari, a Molinari gazdasági intézet) számításai alapján. Az elemzés pedig még nem is vehette figyelembe az ez év  jún. 14-i adóemeléseket.

Belgium az EU-ban egyike azon országoknak, amelyek a legnagyobb mértékben adóztatják a munkájukból élő állampolgáraikat. Az IEM tanulmánya kiszámolta, hogy a «fiskális felszabadulás» melyik napra esik, mérte az átlaghonpolgár számára a közszolgáltatások, társadalombiztosítás reális értékét is. Az átlagos belga bérből élő reáladóztatása 45,06 % 2013-ban, a múlt évhez viszonyítva 0,95%-kal, azaz a tavalyinál 5 nappal több. "Az adóztatás bajnoka, mint korábban is, Belgium. Az adó a bérek 60,25 %-át érinti kötelezően, s ebből lejöhet a szociális rászorultság ill. a fiskális könnyítés." (A belgák után az osztrákok, és a franciák szenvedik el a legtöbb adóterhet. Magyarország júl. 13-án érte meg ezt napot.)

Holott «a belga munkaerő drága», állítják a tőkés piacok, s ennek ürügyén  a nagyvállalatok nem haboznak állandó «ajándékokat» reklamálni maguknak. Holott a belga dolgozók a világ egyik legproduktívabb munkásai, nettó átlagjövedelmük csak az EU 10. helyén áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.