2013. augusztus 15., csütörtök

AAWL mini-hírek


AAWL mini-hírek



 




Újabb szakszervezeti felelőst öltek meg a Fülöp-szigeteken
Egy hónapja Kagi Lucman, az ITF szakszervezeti tömörülés egyik tagszervezete felelőse esett áldozatul egy lőfegyveres támadásnak. Előtte, júl. 2-án Antonio 'Dodong' Petalcorin, a NETO-tól. Világosan utal a két eset arra, hogy szervezett akciórók van szó, a dolgozók megfélemlítésére és mozgalmuk meggyengítésére szolgál.



Dél-Koreai dolgozók 296 napos tiltakozása

A Hyundai dolgozói, Hoe Byeong-seung és Cheon Ui-Bong a szerződéses munkák ellen tiltakoztak, mivel azok ideiglenes megélhetést biztosítanak csak. Mindeütt a világban terjednek azonban, ez a tőke számára hasznos eszköz a szakszervezetek szétzilálásához is, a szervezkedés meggátolásához. A két szakszervezeti aktivista ezen tiltakozását befejezte, de más módon folytatja, a dél-koreai éremény autóbuszaé továbbra is járja az országot.


A Bhopal ipari katasztrófa 28 év után  

 A Union Carbide bhopali üzeme ipari balesetének körülményeire közel 30 év után sem derült fény. Kb. 25 ezer ember halt meg közvetlen következményként, de soha senkit nem vontak érte felelősségre és ezrek vannak, akik semmiféle kártérítést sem kaptak. Azóta is újabb kisérletek folynak a helyszín megtisztítására. 


Radioaktív víz folyik az óceánba a fukushimai nukleáris baleset után  

Két évvel a cunami előidézte nukleáris baleset után sem tudja a TEPCO felmérni az okozott károkat. Azonban napi 270 ezer liter radióaktív víz ömlik az óceánba annak ellenére, hogy a  japán kormány igéretet tett az összes probléma megoldására. Japán aktivisták követelik, hogy valamennyi nukleáris erőművez  zárják be.


A Samsung alvállakozókkal végezteti a kockázatot jelentő munkát

A szakszervezetellenes tevékenységéről hirhedt Samsung Corporation  arról is ismert, hogy egészségrontó tevékenységet végeztet és sérti a munka biztonságát. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a Samsung kiszervezi az ilyen munkát,  alvállakozóira bízza, hogy a felelősségtől szabaduljon. Az alvállalkozók alacsony béren, nagy kockázattal, elviselhetetlen munkakörülményekkel járó munkát nyújtanak. Nemrégen ismét  dolgozók haltak meg, melyben az óriásmulti felelőssége kimutatható.

Akciók a világban a prekaritásos munka ellen októberben
Október 7. a méltó munka világnapja. Az ipari munkásság nemzetközi szakszervezete arra bátorítja a dolgozókat, hogy ezek a napon foglaljanak állást az ideiglenes, szerződéses munka ellen. Az ún. rugalmas munka az utóbbi évtizedben megsokszorozódott, hogy bérünket, munkakörülményeinket és kollektív szervezkedésünk esélyeit rontsa,. Tennünk kell ellene! A kampány részleteihez  klikk itt.

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.