2013. augusztus 27., kedd

Szíria


"A vegyi támadás kitervelt csalás"

Vif L’express

A 35 éve száműzetésben élő ellenzéki aktivista, Haytham Manna  a «Nemzeti Koordiációs Bizottság a demokratikus változásért» (szíriai fegyvertelen ellenzék) külföldi felelőse teljes erejével fordul az országa ügyeibe történő minden külföldi bevatkozás ellen.







A Szíriában használt vegyi fegyverek a nyugati hatalmakat az rendszer «megbüntetéséhez» vihetik. Mit gondol erről?

HAYTHAM MANNA: Teljes mértékben ellenzem csakúgy, mint az általam irányított koordináció. Semmi mást nem eredményezne, mint megerősítené a rendszert. Még több erőszakot, még több pusztítást, a politikai párbeszéd teljes ellehetetlenítését jelentené. Az első felelős a rendszer, mert katonai megoldást választott. De nem csak ez, hanem azok is, akik a terrorizmus elleni harcról beszélnek és az Al-Kaidához tartozó szélsőségeseket segítitik.

A nyugatiak rossz opciót váltasztottak?

Kezdettől fogva politikai hibák sorozata. Mindkét felet az USA, Franciaország és az Egyesült Királyság radikalizálta. Nem akadályozták meg a dzsihadisták Szíriába szivárgását és a jelenség feltárásával is túl sokat vártak. Na és hol van a demokrácia ebben a projektben, amely Szíria elpusztítását célozza? Milyen erkölcs vezeti ezt? A halabjai mészárlás előtt becsukták a szemüket (Szaddam Husszein erői követték el 1988-ban). Azon is nagyon csodálkozom, hogy a vegyi támadás 500 áldozata többet ér az ő szemükben, mint az a 100 000, aki a konfliktus kezdete óta halt meg.

Ki a felelős ezért a vegyi támadásért?

Teljes bizonyosság nincs, de infomációim nem felelnek meg Hollande elnök információinak. Áldozatok ezreiről beszél, holott egészen biztosan csak egy 500 nevet tartalmazó lista van. Propagandacélokra használja, pszichológiai háborúra. Azután pedig, ezek a vegyi fegyverek házilag készültek. Gondolhatja-e valaki, hogy Bachar lojális, túlfegyverzett katonáinak szükségük van erre? Végül pedig fotók és videók kerültek az internetre már a támadás kezdete előtt. Ezek szolgálnak az amerikaiaknak bizonyítékul?!

Azt gondolja, hogy az egyik fél ezzel akarja kiprovokálja a nyugat beavatkozását?

Ez kitervelt csalás. Tudjuk jól, hogy az Al Kaida használt már vegyi fegyvert. A Szabad Szíriai Hadsereg és az Al Kaidához tartozó csoportok északon hadműveleteik 80 %-át együtt végzik. Egy hónapja Ahmad Jarba, aki a fegyveres ellenzéket koordinálja, azt állította, hogy változtak az erőviszonyok, holott éppen ellenkezője történt, a Bacharhoz hű erők veszik vissza a területeket. Csak egy közvetlen beavatkozás segíthetne a rebelliseken, az ő érdekük a katonai beavatkozás… Vigyázat, ha a rezsim követte el, ha az Al Kaida, ki kell mondani és az ENSZ-nél kell elérni a megoldást!

A nyugatiak és Oroszország  pozícióit hogy ítéli meg?

Az oroszt koherensebbnek tartom, mert komolyan dolgoznak a Genf 2-tárgyaláson. Az amerikaiak csaltak, kétszer-háromszor visszavonultak, amikor a megegyezésében közeledés látszott a tárgyaló felek, a szíriai kormány és az ellenzék között.

Lehet-e még politikai megoldás?

Minden lehetséges, de leginkább az amerikaiaktól függ. A franciák csak ezt követik. Pedig egy politikai megoldás megmenthetné Szíriát. Azonban a fegyveres ellenzék még saját küldöttsége összetételében sem tud megegyezni.

Mi lesz Bachar al Assaddal?

Nem fog maradni. Ha a tárgyalások célt érnek, de facto parlamenti rezsim kell legyen. Ha a Genf 2-tárgyalás szövege elfogadásra kerül, amely a legjobb a nemzetközi kompromisszumon felül is. De mondja meg nekem, ha a kisebbségek lemészárlásáról beszélünk, az elnök pedig egy kisebbséghez tartozik, lehet-e kérni tőle, hogy vonuljon vissza. A nyugati politika a szíriai egység és a kisebbségek védelmezőjeként tünteti fel magát, de ki nevezheti magát győztesnek? Mert az erőszak akkora lett, hogy eredményhez valóban csak egy nagyon széles, ellenzéki és kormányerők együttes frontja vezethet.

François Janne d’Othée


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.