2013. augusztus 20., kedd

Ausztria



Mi a titka az osztrák «csodának», vagyis annak, hogy a gazdasági-társadalmi problémák eddig itt kisebbek?
Az Eurostat adatai szerint 2010-ben a heti munkaidő 44,1 óra Ausztriában, majd 2011 első félévében visszaesett 42 órára, de még így is Nagy-Britannia után (heti  42,2 óra) a második az EU-27-ben. «Különlegesen rugalmas», állapítják meg a szakértők és azt is hozzáteszzik, a túlórákat gyakran ki sem fizetik. A legnehezebb munkakörökben pedig a stressz potenciális problémává  vált, jelentette ki  Wolfgang Mazal munkajogi ügyvéd, aki szerint a túlzott igénybevétel nem csak az aktív lakosság egészségét rongálja, «láthatatlan» pluszköltségeket okoz és törékennyé teszi a nyugdíjrendszert.  

Mára "Ausztriában dagad a botrány, ami az un. "rugalmas munkaidő" (munkaidőkeret) illetve a napi 12 órás munkanap bevezetésének terve körül.
A Néppárti (!!!) előterjesztés szerint ez egy "modern" szabályozás, és el lehet vele kerülni az EU "szankciókat"..... Azon kívül, hogy mi már tudjuk, hogy ez nem csökkenti a munkanélküliséget, hanem növeli, és roppant kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat, alapos gondolkodásra is kellene hogy késztessen.

Orbán igaz, hogy ellenállás nélkül vezette be az új Munkatörvényt Magyarországon, immár bizonyos, hogy azt az EU "szankciókat" elkerülendően tette. Ha pedig ez így van, miért is annyira jó nekünk az EU? Népek, munkások EU-ja vagy egy pár tőkés érdekeinek EU-ját szolgáljuk ellenvetések nélkül??" (PA megjegyzése)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.