Szárnyal
a disznóhús ára; 15-20 százalékkal kell többet fizetni majd a borért;
Magyarországon az élelmiszerárak az uniós átlag 82 százalékára rúgnak;
várhatóan felpörög az infláció - csúnyán elszálltak a mezőgazdasági árak.
Lassanként nem lesz igaz az a mintegy 4 millió
ember esetében helytálló mondás, hogy vagy a rezsit fizeti egy család, vagy
eszik - ugyanis robbanásszerű élelmiszerár-emelés közeledik, így korántsem
biztos, hogyha valaki nem egyenlíti ki az áram- és a gázszámlát, akkor marad
elegendő pénze ételre. Ugyanis drasztikusan megugrottak a mezőgazdasági
felvásárlási árak - az agráriumnak nincs egyetlen olyan ágazata sem, amelyik le
tudta volna nyelni az üzemanyagárak, a közszolgáltatási díjak elszabadulását.
(Emlékeztetőül: átlagosan 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához
képest, ezen belül az üzemanyagok ára 11,4, míg a fűtőanyagoké 4,0 százalékkal
emelkedett.)
Így szeptemberre a mezőgazdasági termékek
termelőiár-szintje 20,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest (a
január-szeptemberi árnövekedés összességében 10,9 százalékos volt). És a
folyamat nem áll meg, az aszály miatt egyre drasztikusan dráguló növények
(ideértve az állattartáshoz elengedhetetlen takarmánynövényeket) és húsok a
következő hónapokban 10-20 százalékkal kerülhetnek többe - mint most.
Ami a részleteket illeti: a növényi termékek ára 2012 szeptemberében 26 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbi szintet - a leginkább a gabonafélék drágultak, példának okáért a búza ára átlagosan 64,6 ezer forintra kúszott fel, azaz 32 százalékkal kell többet fizetni érte, mint korábban. A kukorica tarifája pont az átlagos 26 százalékkal egyezően nőtt, és így tonnájáért már 61 300 forintot kérnek. Nem csoda, hogy e folyamat felhizlalta a vágóállatok nevelésének költségeit - ez átlagosan 13,7 százalékos drágulást jelentett. A vágósertés felvásárlási ára szaladt el legjobban 25,7 százalékkal, így egy kiló disznóhúsért átlagosan 419 forintot fizettek a kereskedők. A vágóbaromfiért 9 százalékkal kellett többet fizetni a felvásárlóknak.
A zöldségfélék ára 24,8 százalékkal ugrott meg, a gyümölcsöké pedig 8 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök csoportján belül az alma és a szőlő értékesítése jelentős. Amíg az előbbi termék ára nem érte el az előző évi értéket, addig az utóbbi termék 15,6 százalékkal drágult, következésképpen amíg az almáspite olcsóbb lesz, a borért mélyebben a zsebbe kell nyúlni. (A hegy levéért a piaci elemzők szerint 15-20 százalékkal kell majd többet fizetni.)
Megjegyzendő: A ház ugyanakkor kimutatta azt is, hogy a 2005 óta eltelt időszakban a feldolgozatlan élelmiszerek Magyarországon drágultak "messze a legnagyobb mértékben" a vizsgált négy gazdaság közül. A JP Morgan elemzői szerint ez "valamelyest meglepő", mivel már eleve Magyarországon voltak a legmagasabbak az élelmiszerárak a régión belül. (A cég adatai szerint tavaly az élelmiszer-árszint Magyarországon az EU-átlag 82 százaléka volt, Csehország esetében ugyanakkor ez az arány 79 százalék, Lengyelországban és Romániában 68 százalék volt 2011-ben.) És persze az élelmiszerárak emelkedése még inkább felpörgetik az inflációt, így tovább drágul a többi portéka is, a megemelkedett tarifák pedig újra élelmiszerár-emeléshez vezetnek.
nepszava.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.