2013. február 10., vasárnap

A Capgemini vállalat szerint az idősebb dolgozók kevésbé termelékenyek, így kevesebbet kell keresniük


 

Januárban a francia Capgemini hollandiai lányvállalata  csökkenteni akarta legidősebb dolgozóinak bérét. A holland szakszervezet azonnal felemelte szavát «álcázott elbocsátási hullámnak» minősítve ezt a támadást, amely a dolgozó szolgálati ideje növekedéséhez fűződő jogát sérti.    
 
A Capgemini igazgatója a válságra hivatkozva «kalibrálni» akarja 5 ezer hollandiai dolgozóját, hogy megfeleltesse munkájuk «értékét a munkaerőpiaci és termelékenységi mutatóknak». Közülük 400-at túlfizetettnek minősített, akár 10 %-os  bércsökkentésre ítélt. Ha nem egyeznek bele, akkor továbbképzésre kell menniük – de munkahelygarancia nélkül.
 
Ugyanezt az orientációt veszi védelmébe a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD). 2011-es jelentésében felfedi, hogy az ipari országok aktív népességén korátlaga az 1966-os 34 évről 2011-re 40 évre emelkedett és «nem lehet, hogy a munkáltató az emelkedő számú idősebb dolgozókat a termelékenységükhöz aránytalan mértékben fizesse».
2012-ben egy Németországról szóló jelentés javasolja a munkáltatóknak «az akt
ív élet meghosszabbítását», s ebben «nem a munkában töltött évek, hanem munkateljesítménye szerinti bérezést».
2011-ben a holland szociális ügyek minisztere már javasolta, hogy az idősebb dolgozók fizetését «vizsgálják felül». A szakszervezetek elutas
ították

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.