2013. február 9., szombat

Egy pedagógus levele a pedagógusokhoz


Hírek hallhatók arról, hogy a tiltakozó diákokkal szemben pedagógusok retorziót alkalmaznak.

Hírek hallhatók arról, hogy az államosítást kifogásoló pedagógus kollégáinkat iskolavezetők szólják meg.

Hírek hallhatók arról, hogy a pedagógusok érdekei védelmében fellépő szakszervezeti aktivisták munkája nem kívánatos kritika tárgyát képezik.

Hírek hallhatók arról, hogy az érdekeik megjelenítése érdekében fellépő hallgatókat megbélyegzik, olyan színben tüntetik fel, mintha valaki, vagy valakik őket bábként mozgatnák.

Hírek hallhatók arról, hogy az egyetemeken-főiskolákon a költségvetési megszorítások eredményeként kimondottan nagy számban tervezik elküldeni az oktatókat.

Hírek hallhatók arról, hogy a jövő tanév előkészítése iskola-összevonásokat, 

-bezárásokat is fog jelenteni, s ami ezzel együtt jár, pedagógus kollégáink maradnak munka nélkül.

Hírek hallhatók arról, hogy miközben szülőknek karakteres véleménye van mindarról, ami az iskolákban történik, azt elmondani nem merik, mert féltik gyerekeik iskolai karrierjét.

Hírek hallhatók arról, hogy zűrzavar van az iskolákban, és az iskolák körül, s iskolavezetőknek megtiltották, hogy erről a nyilvánosság előtt beszéljenek.

Hírek hallhatók arról, hogy mind a felsőoktatásban, mind a közoktatásban az állam durva beavatkozása, a költségvetési megszorítások illetve az államosítás következtében komoly reálbércsökkenés következett be.

 

Ezek a hírek rémisztőek.

 

Különösen rosszul esett hallani, hogy társadalmi aktivitást vállaló középiskolás diákokat vontak kérdőre pedagógus kollégáink. Lehet a diákokkal, pedagógusokkal, hallgatókkal, oktatókkal egyet nem érteni, de nem lehet tűrni, hogy valaki – legyen az akár középiskolás diák - véleménye kimondása miatt bármilyen hátrányba kerüljön. Mondjuk ki, ez a diktatúrák világára jellemző magatartás, és azok élnek vissza hatalmukkal, akik nem biztosak véleményükben, akik nem képesek vitában, érvekkel részt venni egy társadalmi párbeszédben, akik csak az erőszak nyelvét beszélik.

Tisztelt Pedagógus Kollégám!

Mi, aki gyakran tiltakozásunkat fejezzük ki azzal kapcsolatban, ami ma történik, azt feltételezzük, hogy mindenki a legjobbat akarja. Ezt még akkor is tételezzük, ha véleményük alapján egymással élesen szemben álló feleket látunk az oktatás ügye körül. Mi azt valljuk, hogy az érvek ütköztetése mindenki számára elfogadható eredményre vezethet. Még akkor is ezt képviseljük, ha azt tapasztaljuk, hogy érveink ma nem találnak meghallgatásra. Demokratikus viszonyok között érvelni lehetőség, annak az esélye, hogy egyszer csak a többség belátja az érvek igazát, és ennek alapján ad felhatalmazást a cselekvésre. Ebben a munkában a törvényes keretek között mindenkinek joga van véleménye megfogalmazására. Középiskolás diáknak, hallgatónak, oktatónak, pedagógusnak, szülőnek, az oktatási rendszer kapcsán érdekelt, vagy akár csak érintett magyar állampolgárnak. Anélkül, hogy véleményének kimondása miatt bárkinek félnie kellene.

Nem szeretnénk ebben a feltételezésünkben csalódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.