2013. február 22., péntek

Újabb megszorítások a láthatáron Magyarországon az Európai Bizottság diktátumaként


Az Európai Bizottság (EB) gazdasági előrejelzése szerint a tavalyi recessziós év után idén is töpörödni fog a magyar gazdaság, 0,1 százalékkal esik majd vissza a magyar gazdaság teljesítménye. Jövőre már 1,4 százalékkal nőhetünk, 2015-ben viszont újfent gazdasági visszaeséssel számolhatunk, akkor 1,2 százalékos mínusszal kalkulálhatunk.
 



A költségvetési becsült hiány a tavalyi 2,4 százalékról idén 3,4 százalékra nőhet, és jövőre is 3,4 százalék körül alakulhat (változatlan politikák mellett). Az EB szerint azért kúszik fel 3,4 százalékra az idei hiány, mivel a 2010-ben bevezetett különadók egy része kivezetésre kerül, és más egyszeri tételekkel sem számolhat már a kormány. Ezek a tételek összességében a magyar GDP 1 százalékát jelentik. A GDP-arányos államadósság szintje a tavalyi 78,6 százalékról idén 78,7 százalékra nő, majd 2014-ben 77,7 százalékra csökken. Az EB idénre 3,6, jövőre pedig 3,3 százalékos inflációt vár. Az előrejelzés szerint mind a beruházások, mind a lakossági fogyasztás tovább csökken majd idén 1,5, illetve 0,5 százalékkal. Az EB szerint strukturális jellegű intézkedések kellenek.


Olli Rehn, az EB gazdasági és pénzügyi biztosa Brüsszelben ennek kapcsán azt mondta, hogy strukturális intézkedéseket vár a magyar kormánytól annak érdekében, hogy 3 százalék alá csökkenjen és ezen szint alatt is maradjon a GDP-arányos költségvetési hiány. Rehn szerint a magyar kormány elkötelezett a 3 százalék alatti GDP-arányos hiány teljesítése mellett, és az Európai Bizottság várja: az áprilisi konvergenciaprogramban jelezze, hogy milyen intézkedésekkel kívánja a kijelölt szint alatt tartani a hiányt.

Az EB tavaly őszi előrejelzésében 2,9 százalékos költségvetési deficitet prognosztizált, a mostani 3,4 százalék pedig azt jelenti, hogy a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeget kell a kormánynak megfognia. Ez körülbelül 150 milliárd forintot jelenthet - a kb. 30 ezer milliárd forintos magyar GDP-t tekintve -, ekkora kiigazítást kell legalább a magyar kormánynak áprilisig meglépnie, de több elemző is 200, de akár 300 milliárdos kiigazítást is szükségesnek tart.  

A kormány hangsúlyozza, hogy az EB mostani előrejelzése csupán előzetes, a végleges prognózis a tavaszi előrejelzésben, májusban várható. "A mostani előrejelzés ellenére a magyar kormány továbbra is abban bízik, hogy a 2004 óta fennálló túlzott deficithiány eljárásból a sikeres költségvetési politikájának köszönhetően kikerül. A Magyar Kormány továbbra is úgy látja, hogy 2013-ban a költségvetés hiánya jóval 3 százalék alatt lesz" – áll az NGM közleményében.

A magyar kormány tartja magát a korábban elfogadott, három százalék alatti hiánycélhoz – jelentette ki Varga Mihály tárca nélküli miniszter pénteken az MTI-nek, arra reagálva, hogy az EB téli előrejelzése szerint 2013-ban és 2014-ben is a bruttó hazai termék 3,4 százaléka lesz az államháztartási hiány Magyarországon.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.